Geschikte standjes als je zwanger bent

Tijdens de zwangerschap kun je niet meer op dezelfde manier vrijen als je gewend was. Bepaalde standjes lukken niet meer, omdat je buik in de weg zit en je kunt bijvoorbeeld last van je rug hebben. Welke standjes zijn geschikt tijdens een zwangerschap?

Als je zwanger bent kun je soms niet meer vrijen, zoals je gewend was voor de zwangerschap. Deze standjes zijn wel geschikt als je zwanger bent:

  • De vrouw bovenop: je gaat in hurk -of kniezit op je partner zitten. Dit is een prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo kunt bepalen. Deze houding is erg intiem, jullie hebben allebei je handen vrij om elkaar aan te raken en te strelen.
  • De man bovenop: niet te verwarren met de missionarishouding. Bij dit standje ligt je partner namelijk niet bovenop je, maar steunt op handen en knieën. Doordat je partner op zijn handen en knieën steunt en jij op je rug ligt, komt je buik niet in de verdrukking. In een variatie op dit standje gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.
  • Zijligging: hierbij lig je met de gezichten naar elkaar toe. Trek één been op om je partner de ruimte te geven.
  • Lepeltje-lepeltje: vooral in de laatste periode van de zwangerschap is lepeltje-lepeltje het prettigste standje. Hierbij lig je als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Je ligt op je zij en je partner ligt tegen je rug aan. Als je liever niet meer op je rug ligt of een minder actieve rol bij het vrijen wilt spelen is dit een goed standje.
  • Naast elkaar: jij ligt op je rug en je partner ligt naast je, op zijn zij. Wanneer jij je benen over hem heen slaat, kan de penis van je partner in de vagina. Eventueel kun je de penis tussen je benen klemmen en ermee over je vagina wrijven.
  • Op een stoel: als je vriend of man op een stoel gaat zitten, kun jij heel gemakkelijk op hem gaan zitten. Je kunt naar je partner kijken of niet. Jij bepaalt het tempo en je partner kan je ondertussen met beide handen strelen. Deze houding is ook perfect uitvoerbaar op de rand van het bed. Dit standje is ideaal in het midden en eind van je zwangerschap.
  • Handen en knieën: bij dit standje kun je op handen en knieën gaan zitten. Door de positie van de armen kan je partner de mate en intensiteit van de penetratie variëren. Dit is overigens het lievelingsstandje van veel mannen. Hierbij hebben ze namelijk veel bewegingsvrijheid.
  • Orale seks: de vaginale afscheiding kan iets sterker ‘smaken’ tijdens de zwangerschap. Verder is er geen enkele reden om tijdens je zwangerschap geen orale seks te hebben.

Meer weten?