Seksuele ontwikkeling 12 tot 15 jaar

De leeftijdsfase van twaalf tot vijftien jaar is de fase van de puberteit. Kinderen maken lichamelijk en emotioneel grote veranderingen door. Er is veel interesse in leeftijdgenoten, maar er bestaat vaak ook onzekerheid over het eigen lichaam en aantrekkelijkheid. Op deze leeftijd kan een specifieke seksuele voorkeur al tot uiting komen.

De (pre-)puberteit hangt samen met de ontwikkeling van geslachtshormonen. Hierdoor krijgen kinderen vanaf ongeveer tien jaar meer interesse in de volwassen seksualiteit. Ze fantaseren erover en horen en zien van alles in boekjes, op televisie en internet. Tegelijkertijd kunnen ze heel preuts of afhoudend reageren als er met hen over seksualiteit wordt gepraat.

Bij meisjes begint de pubertijd meestal twee jaar eerder dan bij jongens. In de puberteit verandert het lichaam van een jongere in dat van een volwassene. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen tien en vijftien jaar. Hierna is een meisje geslachtsrijp en zou ze zwanger kunnen worden. De meeste jongens krijgen een eerste zaadlozing tussen elf en zestien jaar. Een jongen is dan geslachtsrijp en kan een meisje zwanger maken.

Ben ik wel aantrekkelijk?

Jongeren kunnen erg onzeker zijn over hun 'nieuwe' lichaam. Tegelijkertijd ontstaat het seksuele zelfbeeld van jongeren: ze zien zichzelf als iemand die seks kan hebben. Daarom is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn. Maar door onzekerheid over hun lichaam zijn ze vaak ook onzeker over hun aantrekkelijkheid. Jongeren in deze leeftijd zijn erg gevoelig voor de mening van anderen. De invloed van leeftijdgenoten is groot.

Jongeren gaan leeftijdgenoten nu ook seksueel aantrekkelijk vinden. Ze worden vaak voor het eerst echt verliefd en de eerste relaties ontstaan. De meeste jongens (87%) en meisjes (94%) zijn op deze leeftijd wel eens verliefd geweest en twee derde heeft ook wel eens 'verkering' gehad. Er komen ervaringen met zoenen en strelen onder de kleren. 

Seksuele voorkeur

Op deze leeftijd ontdekken sommige jongeren hun seksuele voorkeur, soms gebeurt dat pas later. Ze kunnen zich aangetrokken voelen tot dezelfde sekse en willen deze gevoelens onderzoeken, maar durven er vaak niet over te praten. Leeftijdsgenoten zijn juist op deze leeftijd vaak heel homonegatief. Het kan helpen er met de ouders over te praten en ook kan contact met andere homoseksuele, lesbische of biseksuele jongeren helpen, op internet én in real life. Dit contact is vaak gericht op het ontdekken van de eigen identiteit.

Meer informatie

  • Brochure ‘Puber in huis!'. Tips voor de seksuele opvoeding van kinderen tussen 9 en 15 jaar.

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp