Seksuele ontwikkeling 0 tot 4 jaar

In deze fase staan het ontdekken van de wereld via zintuigen en het onderzoeken van het eigen lichaam en dat van de ander centraal. Kinderen leren in deze fase dat ze een jongen of een meisje zijn.

Baby's: 0 en 1 jaar - ontdekken

Baby's zijn helemaal gericht op hun zintuigen. Door te voelen, luisteren, kijken en ruiken ontdekken ze de wereld. Ze kunnen hier veel plezier aan beleven, bijvoorbeeld het sabbelen en aftasten met de mond van speelgoed. Baby’s ontdekken ook hun eigen lijfje door te kijken en voelen. Ze raken zichzelf veel aan, ook hun geslachtsdeel. Dat doen ze niet bewust, dat gebeurt toevallig.

 Baby's en peuters hebben veel behoefte aan lichamelijk contact en knuffelen. Ze zitten graag op schoot. Dat geeft een veilig gevoel.

Peuters: 2 en 3 jaar -& nieuwsgierig

Peuters worden zich bewust van zichzelf en hun lichaam. Ze leren dat ze er anders uit zien dan andere kinderen en volwassenen én leren dat ze een jongetje of een meisje zijn. Ze ontwikkelen hun identiteit. Het eigen lichaam en dat van anderen wordt ineens heel interessant. Peuters kunnen hun lijf en geslachtsdelen dan ook uitgebreid bestuderen en tonen aan andere kinderen en volwassenen. Ze raken hun geslachtsdeel vaak aan omdat het hen een prettig gevoel geeft.

Kinderen in deze leeftijdsfase zijn hun grenzen aan het ontdekken. Ze merken dat het zeggen van bepaalde woorden een reactie geeft in de omgeving. Dat is spannend en leuk. Daarom gaan ze die woorden herhalen. 

Meer informatie

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp