Seksuele ontwikkeling

Deze seksuele ontwikkeling verloopt in verschillende fasen en begint al bij de geboorte.

Seksuele ontwikkeling 0 tot 4 jaar

In deze fase staan het ontdekken van de wereld via zintuigen en het onderzoeken van het eigen lichaam en dat van de ander centraal. Kinderen leren in deze fase dat ze een jongen of een meisje zijn.

Lees verder

Seksuele ontwikkeling 4 tot 6 jaar

Kinderen spelen in deze fase vaak (seksuele) spelletjes. Ze leren regels en vriendschappen worden belangrijker. Zeker in het begin van deze fase zijn ze vaak heel nieuwsgierig.

Seksuele ontwikkeling 6 tot 9 jaar

De seksuele ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 jaar kenmerkt zich vaak door schaamte en een grote behoefte aan privacy. Kinderen fantaseren ook veel, bijvoorbeeld over verliefdheid.

Lees verder

Seksuele ontwikkeling 9 tot 12 jaar

Deze periode is vaak het begin van de puberteit. Kinderen maken grote lichamelijke en emotionele veranderingen door.

Lees verder

Seksuele ontwikkeling 12 tot 15 jaar

De leeftijdsfase van twaalf tot vijftien jaar is de fase van de puberteit. Kinderen maken lichamelijk en emotioneel grote veranderingen door. Er is veel interesse in leeftijdgenoten, maar er bestaat vaak ook onzekerheid over het eigen lichaam en aantrekkelijkheid.

Lees verder

Seksuele ontwikkeling 15 tot 18 jaar

Het lichaam is seksueel volgroeid en jongeren worden zelfstandiger. Ze experimenteren met relaties, er is meer communicatie over seks met de ander en ze krijgen meer seksuele ervaring.

Lees verder

Seksuele ontwikkeling 18 - 25 jaar

In deze periode hebben jongeren vaak één of meer langer durende relaties. De meerderheid heeft ervaring met vrijen en geslachtsgemeenschap.

Lees verder

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp