Tips om een gesprek te beginnen

Pubers willen meestal niet meer zomaar over seksualiteit praten. Om het gesprek toch aan te kunnen gaan is het handig je eerst in te lezen in het onderwerp en een voorbeeld uit de media of de omgeving te kiezen als aanleiding. Laat zien waar je het over hebt en stel open vragen. Je hebt dan meer kans dat je kind zich openstelt vertelt wat hij of zij weet.

Sommige kinderen praten niet zo makkelijk met hun ouders over seksualiteit. Dat gebeurt vaak als kinderen in de puberteit komen of gewoon omdat een kind niet zo'n prater is. Er zijn geen precieze regels voor hoe je als ouder een gesprek moet beginnen over seksualiteit, maar wel een aantal tips om het makkelijker te maken:

  1. Win informatie in voordat je een gesprek begint: als ouder hoef je niet alles te weten, maar vaak voel je je zekerder als je zelf al wat weet over een onderwerp. Het is handig om te kijken naar de seksuele ontwikkelingsfase van je kind. Dat kan op deze website, maar er is ook informatie te vinden in boeken en folders. Daarnaast kan het nuttig zijn om websites voor jongeren te bezoeken, zoals www.sense.info.
  2. Kies een goed moment: praten over seksualiteit is vaak makkelijker als het ongedwongen gaat, bijvoorbeeld als je samen met iets bezig bent, zoals koken, tafeldekken, autorijden of wandelen. Er speciaal voor gaan zitten levert vaak een ongemakkelijk gevoel op.
  3. Gebruik een aanleiding: als er iets over een tienerzwangerschap of soa op televisie is of in de krant staat of als er iets in de buurt of op school gebeurt, is het makkelijker erover te praten. Goede 'bruggetjes' om een gesprek te beginnen zijn een programma op tv over tienermoeders, een lerares op school die gaat trouwen, de geboorte van een kindje in de familie, de verliefdheid van een oudere broer of zus.
  4. Gebruik voorbeelden van leeftijdgenoten: door gebruik te maken van voorbeelden kun je het onderwerp minder persoonlijk en 'eng' maken, bijvoorbeeld: "Van Jorien hoorde ik dat haar dochter op school voorlichting heeft gekregen over het maagdenvlies. Heb jij daar ook iets over gehoord?".
  5. Stel open en uitnodigende vragen: door open vragen te stellen nodig je je zoon of dochter uit om meer te zeggen dan alleen 'ja' of 'nee'. Je krijgt dan een beeld van de kennis en ideeën, die je kind al heeft en je kunt daarop aansluiten met wat je zelf vindt of weet.
  6. Laat zien waar je het over hebt: je kunt je verhaal ondersteunen door dingen te laten zien, bijvoorbeeld boeken, brochures, afbeeldingen of voorbeelden (pilstrip, condoom). Je kunt deze dingen ook neerleggen. Een nieuwsgierig kind zal het dan zelf wel pakken.

Wil je een gesprek oefenen over seksualiteit? Bekijk dan de vier filmpjes op de website uwkindenseks.nl.
Wilt u meerdere onderwerpen bespreken (bijvoorbeeld naast seks ook alcohol of drugs)? Bekijk dan de informatie op de website hoepakjijdataan.nl.

Informatie en hulp bij opvoedingsvragen