Tips voor prettige seks

Het is belangrijk dat seks iets prettigs voor jullie beide is. Communiceer er met elkaar over en geniet vooral van elkaar!

 • Intimiteit
  Weet dat seks niet in de slaapkamer begint. Besteed aandacht aan jezelf en elkaar, bijvoorbeeld door samen een weekendje weg te gaan, een avondje te gaan dansen of samen  te eten. Je doet dan dingen samen en voelt dan vaak meer intimiteit.
 • Sfeer
  Zorg ervoor dat je in de sfeer komt, alleen of met z'n tweeën. Let op dingen als temperatuur, verlichting, muziek, geur, uiterlijke verzorging.  
 • Rollen
  Laat vaste seksrollen los, zoals actief, passief en initiatiefnemer.
 • Plezier
  Het gaat vooral om het plezier dat jij en je partner samen hebben, niet om de prestatie. Laat alle dingen die zouden 'moeten' varen, bijvoorbeeld het krijgen van een orgasme, dat vrijen minimaal drie keer per week moet of dat een goede vrijpartij minstens een half uur moet duren.
 • Communicatie
  Laat weten wat je nodig hebt en prettig vindt. Dit kan met woorden, maar je kunt ook de hand van je partner pakken en wijzen wat je fijn vindt.
 • Stel je flexibel op
  De ene keer kan seks heel spannend en opwindend zijn, de andere keer vooral knus en weer een ander keer stelt het weinig voor. .
 • Wees praktisch en vooral creatief
  Loop je tegen praktische belemmeringen aan? Er zijn verschillende wegen naar Rome, ook in bed. Tijdstip en plaats hoeven niet vast te liggen. Let op je persoonlijke omstandigheden en pas je daarop aan. Slapen de kinderen bij je op de slaapkamer en remt je dat af? Vrij dan in de woonkamer. Ben je 's avonds uitgeteld van het werken? Vrij dan 's ochtends.
 • Nieuwe dingen proberen
  Wees avontuurlijk en probeer nieuwe dingen. Breng variatie aan in de manieren waarop je met elkaar vrijt, geef eens een erotische massage. Laat je inspireren door erotische boeken, films en websites.
 • Speeltjes
  Probeer eens hulpmiddelen of seksspeeltjes. Ga een seksshop binnen, alleen of met je partner, of kijk in een seksshop op internet. Misschien zit er iets tussen dat je aanspreekt. 
 • Aanraken
  Raak elkaar terloops of langer aan. Door te variëren in de manier en intensiteit waarop je elkaar aanraakt ontstaat er intimiteit en ook spanning. Als je elkaar in het dagelijks contact aanraakt, is de stap naar knuffelen en vrijen vaak kleiner. Vergeet niet: seks is niet alleen lust, maar ook intimiteit, contact en erotiek.

Inspiratie opdoen?

We hebben wat inspirerende boeken, websites en films op een rijtje gezet.