Opwinding

Seksuele opwinding is een reactie op de seksuele prikkels die je opvangt. Er zijn verschillende fases van opwinding, ze vormen samen de opwindingscurve.

Seksuele opwinding werkt bij mannen wat sneller dan bij vrouwen. Over het algmeen heeft een vrouw wat meer tijd nodig om helemaal opgewonden te raken. Als mannen eenmaal zin hebben om te vrijen raken ze sneller opgewonden. Vrouwen zijn eerder afgeleid tijdens de opwinding, waardoor deze kan verdwijnen. Dan moet ze weer opnieuw beginnen met opgewonden raken. Gedachten over het werk, zorgen om de kinderen zijn bekende spelbrekers. Mannen zijn minder makkelijk af te leiden.

De opwindingscurve

Fase 1, verlangen: Je hebt zin om te vrijen, te zoenen, je partner aan te raken of te masturberen. Je lichaam kan al opgewonden reageren. Zin in seks betekent dat je open staat voor seksuele prikkels: prikkels van buiten, zoals aanraking, maar ook je lichamelijke sensaties. De omstandigheden zijn goed om seks te hebben: je bent in een prettige omgeving, je bent ontspannen en de sfeer is juist.

Fase 2a, opwinding: Je voelt je opgewonden. De penis wordt stijver, de vagina vochtiger. Je kunt ook seksuele beelden hebben in je hoofd of liefdevolle gevoelens ervaren. Je opwinding stijgt door prettige aanrakingen door jezelf of een partner, maar je opwinding kan ook versterkt worden door erotische fantasieën, geluiden (gekreun, muziek) of de geur van je partner.

 

Fase 2b, plateau: Je seksuele opwinding is hoog en blijft een tijdje op hetzelfde niveau, voordat je een orgasme krijgt. Als de stimulatie doorgaat kan dat leiden tot een orgasme. Als de stimulatie (aanraking, fantasie) stopt zakt je opwinding weer af naar het beginniveau.

Fase 3, orgasme: Alle opgebouwde spanning wordt ontladen. Spieren spannen samen, mannen hebben vaak een zaadlozing en een ontspannen gevoel spreidt zich uit over je lichaam.

Fase 4, ontspanning: De seksuele opwinding ebt langzaam weg en je lichaam komt tot rust.

Bron: spreekuurthuis.nl

Meer informatie