Streeloefeningen

Wat doe je in deze oefening? 

In deze oefening ga je je eigen lichaam aanraken. Je bent daarbij met je volledige aandacht bij het gevoel dat de aanraking je geeft. Op deze manier word je je meer bewust van je eigen lichaam, wat je wel en niet prettig vindt en wat je nodig hebt om seksueel opgewonden te worden. Deze oefening, ook wel ‘sensate focus’ genoemd, wordt al jarenlang gebruikt door seksuologen. Dit is een versie die je ook zonder hulp van een seksuoloog kunt doen. Kom je er niet uit of zoek je meer verdieping? Dan kun je overwegen om contact op te nemen met een seksuoloog. 

Voor wie? 

Voor iedereen die zijn eigen lichaam beter wil leren kennen en tijd wil besteden aan zichzelf. Vrouwen én mannen. Voor iedereen die wil ontdekken welke plekjes prettige gevoelens oproepen. 

Download de Streeloefening alleen (pdf)
 

Wat doe je in deze oefening?

In deze oefening leer je (opnieuw) genieten van lichamelijk contact met je partner. Je leert je aandacht te richten op je eigen lichamelijke beleving. En goed te communiceren met je partner over wat je prettig en niet prettig vindt. Deze oefening, ook wel ‘sensate focus’ genoemd, wordt al jarenlang gebruikt door seksuologen. Hier een versie die je ook zonder hulp van een seksuoloog kan doen. Kom je er niet uit of zoek je meer verdieping? Dan kun je overwegen om contact op te nemen met een seksuoloog. 

Voor wie?

Voor stellen:

  • die elkaars lichaam en elkaar op een wellicht nieuwe manier willen ontdekken
  • het lichamelijk contact willen verbeteren of herstellen 
  • hun communicatie over vrijen willen verbeteren 

Download de Streeloefening met partner (pdf)