Glijmiddel

Met glijmiddelen kun je meer genieten van seks. Wanneer kun je glijmiddelen gebruiken, welke zijn er en waar moet je op letten?

Je kunt een glijmiddel gebruiken om meer van seks te genieten en het nog opwindender maken. Het vergroot niet alleen de gevoeligheid van de vagina en penis, veel mensen ervaren het gladde gevoel van glijmiddel ook als opwindend. In sommige gevallen is een glijmiddel niet alleen lekker, maar ook nodig of gewenst:

  • Bij anale seks en bij het gebruik van andere hulpmiddelen. Een glijmiddel voorkomt schuren en wondjes.
  • Voor mannen, die wat moeilijker een erectie krijgen, kan een glijmiddel het makkelijker en prettiger maken om te masturberen.
  • Voor vrouwen die last hebben van een droge vagina (bijvoorbeeld door ziekte en/of medische behandeling) kan een glijmiddel het makkelijker en prettiger maken om te masturberen en seks te hebben met een partner. 

Meer plezier voor beiden

Gebruik glijmiddel alleen als dit voor jullie allebei het plezier in seks verhoogt. Gebruik glijmiddel bijvoorbeeld niet om gemeenschap te kunnen hebben zonder dat de vrouw voldoende opgewonden (‘nat’) is. Als een vrouw voldoende opgewonden is zorgt dit namelijk voor natuurlijk glijmiddel: zij wordt nat. Is zij (nog) niet nat? Besteed dan eerst tijd aan voorspel. Glijmiddel uit een tube of potje is dan eigenlijk overbodig. Lukt het niet: vrijen zonder penetratie is uiteraard ook een optie!

Welke glijmiddelen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten glijmiddelen. Ze hebben de volgende voor- en nadelen.

  • Glijmiddel op waterbasis: Deze zijn het populairst. Ze kunnen samen met condooms gebruikt worden, omdat ze het rubber niet aantasten, zijn makkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Het nadeel is dat ze snel opdrogen (moet je dus meer gebruiken) en er zit vaak glycerine in, waardoor schimmels makkelijk kunnen groeien. Vrouwen die zonder condoom vrijen en gemakkelijk schimmelinfecties krijgen kunnen beter geen glijmiddel op waterbasis gebruiken.
  • Glijmiddel op siliconenbasis: Deze glijmiddelen kunnen onder water gebruikt worden, omdat ze niet in water oplosbaar zijn. Ze gaan lang mee en drogen niet snel op. Als je ermee knoeit kunnen ze wel zorgen voor gladheid in bijvoorbeeld de douche. Sommige glijmiddelen met siliconen zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms, omdat ze het rubber kunnen aantasten.
  • Glijmiddel op organische basis: Deze glijmiddelen irriteren de huid niet, omdat ze een neutrale zuurgraad hebben en er geen glycerine in zit. Ze zijn daarom geschikt voor vrouwen, die vaak last van vaginale schimmelinfecties hebben. Het nadeel is dat het lastig is om een goed organisch glijmiddel te vinden.
  • Glijmiddel op basis van olie: Deze bestaan bijna niet meer. Ze worden dan ook afgeraden voor vaginaal gebruik, omdat ze irritatie of een brandend gevoel kunnen geven en zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms. Ze zijn wel geschikt voor anale seks en aftrekken bij een man.
  • Speeksel: Het is altijd beschikbaar en kost niets, maar droogt snel op, vooral aan de buitenkant van het lichaam. Inwendig is dat minder een probleem.

Gebruik geen vaseline

Gebruik geen vaseline als glijmiddel. Het lost niet op in water en kan om die reden moeilijk worden weggewassen. Daardoor ontstaat er risico op infectie van de geslachtsdelen.