Klaarkomen

Klaarkomen of een orgasme krijgen is de seksuele ontlading tijdens het vrijen of masturberen. Dit is niet bij iedereen even intens en hoeft ook niet altijd het hoogtepunt van de seks te zijn. Na het klaarkomen voelt het lichaam ontspannen aan. Sommige vrouwen kunnen meteen daarna opnieuw een orgasme krijgen, maar bij mannen lukt dit meestal niet.

Klaarkomen is een ander woord voor het krijgen van een orgasme of een hoogtepunt, de seksuele ontlading tijdens het vrijen of masturberen. Hoe klaarkomen voelt is voor iedereen anders, van heel intens tot vluchtig. Het verschilt per keer hoe lang het orgasme duurt en hoe sterk het is. Dat kan liggen aan hoeveel tijd je ervoor hebt genomen, maar ook of je je lekker voelt, hoe moe je bent of hoeveel zin je had om te vrijen. Voor veel mensen is een orgasme letterlijk het hoogtepunt of de climax van de seks, maar dat hoeft niet zo te zijn. Veel mensen komen niet klaar tijdens het vrijen, terwijl ze toch genieten. De nadruk op het klaarkomen kan er juist voor zorgen dat het plezier in seks minder wordt en de kans op een orgasme kleiner.

Wat gebeurt er bij een orgasme?

Tijdens het orgasme bij een vrouw:

  • schokt de ingang van de vagina, de baarmoeder en de anus.
  • is er geen controle meer over spieren in het lichaam: het hele lichaam kan schokken.
  • kan zij geluid maken.

Tijdens het orgasme bij een man:

  • schokt de penis, de balzak en de anus.
  • is er een zaadlozing.
  • is er geen controle meer over de spieren in het lichaam: het hele lichaam kan schokken.
  • kan hij geluid maken.

Na het klaarkomen

Het lichaam rust uit, meestal voelt het lijf ontspannen aan. Sommige vrouwen voelen zich slaperig, anderen blijven opgewonden en kunnen nog een keer klaarkomen. Bij mannen verdwijnt de erectie en de balzak wordt slapper. Sommige mannen voelen zich slaperig. De meeste mannen moeten een tijdje uitrusten voordat ze opnieuw opgewonden kunnen worden. Mannen zijn na het klaarkomen vaak niet gevoelig voor seksuele opwinding en vinden het stimuleren van de penis vervelend. Mannen kunnen vaak ook niet direct een tweede keer klaarkomen, ze hebben tijd nodig om bij te komen. Deze hersteltijd geldt ook voor veel vrouwen. Sommige vrouwen kunnen wél meerdere orgasmes vlak na elkaar krijgen. Deze zijn meestal minder heftig dan de eerste keer.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

  • Vrouwen kunnen meerdere keren na elkaar een orgasme krijgen. Mannen meestal niet.
  • Bij vrouwen kan het orgasme langer duren dan bij mannen.
  • Vrouwen kunnen meer verschil voelen tussen orgasmes: de ene keer is het klaarkomen intenser en langer dan de andere keer. Bij mannen lijken de orgasmes meer op elkaar.