Veelgestelde vragen over klaarkomen

Wat kan ik verwachten van een goed orgasme?

Dat je er een ontspannen, tevreden, prettig gevoel aan overhoudt. Ieder orgasme is anders en afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe opgewonden je bent, of je in een veilige omgeving bent en je kunt laten gaan, in hoeverre je stress hebt en je lichamelijke conditie. Het hangt er ook vanaf hoe goed je je eigen lichaam kent als je masturbeert of van de vaardigheden van je partner. Een prettige ervaring smaakt naar meer, een fijn orgasme werkt motiverend om een volgende keer weer seks te hebben.

Ik voel me net na het klaarkomen een beetje down. Hebben meer mannen dit?

Ja, dit komt vaker voor. Sommige mannen hebben dat vlak na het orgasme. Hun opwinding is dan volledig weg en ze zijn dan helemaal op zichzelf gericht, soms ook zonder de behoefte aan contact met hun partner. Na een minuut of vijf herstelt het lichaam zich weer van het orgasme en voel je je vaak weer wat toegankelijker. Je kunt je daar schuldig over voelen, maar dat hoeft dus niet. Krijg je echt last van je schuldgevoelens, ga dan even langs de huisarts voor advies.

Hoe kan ik voorkomen dat ik plas bij het klaarkomen?

Je kunt van tevoren naar het toilet gaan, dat scheelt vaak al veel. Daarnaast kun je je bekkenbodemspieren trainen, zodat je je plas beter kunt ophouden. Wil je ontspannen seks hebben, maar maak je je druk over vochtige plekken in bed, leg dan een handdoek onder je neer. Je hoeft dan niet in te zitten over vlekken en je kunt alle aandacht besteden aan de seks en het genot. Heb je vaker urineverlies, ook op andere momenten dan tijdens het vrijen? Zoek dan contact met een fysiotherapeut of bekkentherapeut voor oefeningen.

Urineverlies tijdens het orgasme, hoe komt dat?

Dat komt doordat spieren in de bekkenbodem samentrekken en weer ontspannen. Daar komt soms wat urine bij vrij. Na een zwangerschap of als je ouder wordt kunnen deze spieren wat verslappen, zodat je eerder last hebt van urineverlies. Bij sommige ziektes is er ook sprake van incontinentie, bijvoorbeeld bij een dwarslaesie of bij MS.

Is het echter wel urine dat je verliest? Het is namelijk mogelijk dat het geen urine is maar ander vocht. Dat ervaren vrouwen die 'spuitend klaarkomen'. Dat lijkt op urine, maar is het niet.

Is het normaal dat een man geslachtsgemeenschap langer dan een kwartier kan volhouden?

Nee. Dat kan zo zijn in pornofilms, maar in het echte leven houden de meeste mannen het minder lang vol.

 

Meer informatie