Hoe krijg je een orgasme?

Voor een orgasme moet je opgewonden genoeg zijn en zin hebben. Stimulatie van de clitoris of eikel leidt uiteindelijk tot het hoogtepunt, maar klaarkomen doe je met je hele lichaam door de controle los te laten en op jezelf en je partner te vertrouwen.

Om een orgasme te krijgen moet je zin hebben in seks en zorgen dat je opgewonden genoeg bent. Zin hebben en opwinding ervaren doe je niet alleen met je lichaam, je moet ook in de stemming zijn en open staan voor seksuele prikkels. Om de opwinding te vergroten kun je allerlei 'technieken' gebruiken:

  • zoenen, strelen, likken, bijten of zuigen
  • met de mond, de tong en de handen of de penis en vagina
  • harder of zachter
  • met initiatief of juist volgzaam
  • snel of langzaam

Juist de variatie maakt seks interessant. De meeste stimulatie die leidt tot een orgasme is eigenlijk indirect, hoewel mannen en vrouwen uiteindelijk klaarkomen door stimulatie van de clitoris of eikel. Klaarkomen doe je eigenlijk met je hele lichaam, sterker nog: als je bij het orgasme alleen focust op de clitoris en eikel kan dat leiden tot overstimulatie en zelfs pijnlijk zijn.

Hoe krijg je een orgasme?

Een vrouw kan klaarkomen door stimulatie van de clitoris. Dat kan via vingeren of orale seks. Sommige vrouwen kunnen ook een orgasme krijgen door stimulatie van de G-spot (met penis, vingers of vibrator) of door penetratie van de penis in de vagina.

Mannen komen klaar doordat hun eikel wordt gestimuleerd. Dat kan via geslachtsgemeenschap (penetratie van de vagina), aftrekken, orale seks of anale seks.

Opwinding maakt opgewonden

Opwinding werkt als een vliegwiel: ben je eenmaal opgewonden en merk je dat bij jezelf, dan kun je daar weer meer opgewonden van raken. Je kunt ook extra opgewonden worden als je ziet dat je partner opgewonden is. Opgewonden zijn betekent de controle kunnen loslaten. Je hebt jezelf niet meer helemaal in de hand, je lichaam en je verlangens worden sterker dan je ratio. Je denkt niet helemaal helder en komt in een soort roes terecht. Durf je die controle los te laten? Dat bekent ook dat je erop vertrouwt dat je goed bent, zoals je bent en niet continu van een afstandje naar je zelf kijkt, jezelf maar raar vindt en bang bent dat je niet aantrekkelijk bent.

Het is belangrijk dat je je partner kunt vertrouwen. Eerdere negatieve ervaringen kunnen hier afbreuk aan doen. Probeer dat met je partner te bespreken of laat de ander weten wat hij of zij echt niet bij jou moet doen. Duidelijke grenzen geven ook vrijheid om daarbinnen te kunnen doen wat je wilt.