Vagina

De meeste mensen gebruiken het woord ‘vagina’ wanneer zij het hebben over de vrouwelijke geslachtsorganen. Maar eigenlijk klopt dit niet. De vagina is namelijk (slechts) een onderdeel van de vrouwelijke geslachtsorganen. De vrouwelijke geslachtsorganen zitten deels aan de buitenkant, en deels aan de binnenkant. Ze zijn daarom wat moeilijker te zien dan bij mannen. Lichamelijke signalen voor opwinding zijn bij vrouwen ook wat minder zichtbaar. Om van seks te kunnen genieten is het belangrijk om te weten wat waar zit, en welke rol de verschillende onderdelen spelen bij seks.

Wat je kunt zien aan de buitenkant 

De onderdelen die je aan de buitenkant kunt zien worden samen de vulva genoemd. De vulva bestaat uit de venusheuvel, de binnenste en buitenste schaamlippen, de clitoris, het plasgaatje en de opening van de vagina.

Lees meer over wat je kunt zien aan de buitenkant.

Wat je aan de binnenkant kunt voelen

Er zijn veel misverstanden over de inwendige geslachtsorganen bij de vrouw. Dit komt omdat deze moeilijk te zien en te voelen zijn. Aan de binnenkant zitten de vaginawand, het maagdenvlies, en de baarmoeder(mond). Ook kan je van binnenuit de achterkant van de clitoris voelen (dit wordt vaak de G-spot genoemd). 

Lees meer over de inwendige geslachtsorganen bij de vrouw.

Bekijk ook het filmpje over de vagina en seksualiteit