Vagina

De vagina heeft een belangrijke functie bij het hebben van seks en het genieten van seksualiteit. De ingang van de vagina, de schaamlippen en de clitoris zijn aan de buitenkant belangrijk. In de vagina kunnen het maagdenvlies en de G-spot een rol spelen tijdens seks. Bij de vagina bevinden zich ook de venusheuvel, het plasgaatje, de anus en het perineum.

De vagina

Aan de buitenkant vind je de venusheuvel,de schaamlippen, de clitoris, het plasgaatje en de ingang van de vagina. De binnenkant van de vagina bestaat uit de vaginawand, het maagdenvlies, de G-spot en de baarmoedermond.

Vulva

De term vulva wordt gebruikt als het gaat om de onderdelen zichtbaar aan de buitenkant van de vagina. Daaronder verstaan we de venusheuvel,de binnenste en buitenste schaamlippen,de clitoris, het plasgaatje en de ingang van de vagina.

Venusheuvel

De venusheuvel is de verdikking op het schaambeen, onderaan de buik van de vrouw. De venusheuvel is meestal begroeid met schaamhaar. Onderaan de venusheuvel beginnen de schaamlippen.

Plasgaatje

Tussen de clitoris en de opening van de vagina ligt het plasgaatje, dat is het begin van de urinebuis. Bij vrouwen is de urinebuis gevoelig voor infectie. Zeker na het vrijen, omdat er dan meer bacteriën in de buurt komen. Het is daarom aan te raden om na het vrijen te plassen.

Schaamlippen

De opening van de vagina wordt omsloten door de binnenste en de buitenste schaamlippen. De binnenste schaamlippen zijn bij de meeste vrouwen wat groter dan de buitenste. Als een vrouw opgewonden wordt zwellen de schaamlippen op, doordat er meer bloed in stroomt. De schaamlippen zijn vaak gevoelig en kunnen prettig zijn om aan te raken tijdens het vrijen.

Clitoris

Voor vrouwen is de clitoris een hele gevoelige plek. De clitoris is een stuk groter dan de meeste mensen denken. Aan de buitenkant is maar een klein gedeelte zichtbaar: een bobbeltje zo groot als een erwt. Dit bobbeltje heet de glans-clitoris en ligt ongeveer waar de binnenste schaamlippen samenkomen. Een veel groter deel van de clitoris is niet zichtbaar en loopt door achter de schaamlippen en rond de vagina. De hele clitoris bestaat uit de glans-clitoris, de vleugels van de clitoris en twee zwellichamen.
Tijdens opwinding zwellen de clitoris en hierdoor ook de binnenste schaamlippen. De clitoris wordt dan extra gevoelig. Door de (glans van de) clitoris te likken of te strelen kan een vrouw klaarkomen.

Vlak voor het klaarkomen verdwijnt de glans-clitoris onder de capuchon, een soort kapje van huid. Rechtstreekse aanraking van de glans clitoris kan te gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Aanraking van het gebied eromheen, de schaamlippen en de ingang van de vagina, is dan prettiger.

Ingang vagina

Het gebied rondom de ingang van de vagina en het begin van de vagina is erg gevoelig. Aanrakingen en bewegingen zijn hier goed voelbaar. Als een vrouw opgewonden is worden de vaginawanden vochtig. Na een tijdje komt het vocht via de opening van de vagina naar buiten. 

G-spot

Zoals gezegd loopt de clitoris inwendig door tot in de bovenwand van de vagina. Sommige vrouwen kunnen de plek waar deze zwellichamen samenkomen voelen in de vagina. Ook wel de G-spot genoemd.  De G-spot zit aan de binnenkant van je vagina, ongeveer 3 centimeter van de ingang. Je voelt deze plek als je een vinger in de vagina brengt, met de handpalm naar de buik. De plek voelt een beetje ribbelig aan. Voor sommige vrouwen is dit een extra gevoelige plek en zorgt stimulatie van de G-spot voor een intenser orgasme.

Maagdenvlies

Het maagdenvlies, ook wel het hymen genoemd, is een randje weefsel aan de binnenkant van de vagina. Het maagdenvlies is vrijwel nooit een gesloten vlies dat doorboord moet worden met bijvoorbeeld de penis of vingers. Een klein aantal vrouwen wordt geboren met een afwijking aan hun maagdenvlies. Bij de eerste keer geslachtsgemeenschap wordt het maagdenvlies randje wat opgerekt, dat kan een beetje pijn doen. Wanneer een vrouw voldoende ontspannen, opgewonden en vochtig is hoeft de eerste keer helemaal geen pijn te doen.  Een vrouw hoeft dus ook geen bloed te verliezen. Het kan wel, maar het gebeurt zeker niet altijd. Soms is het maagdenvliesrandje al van zichzelf opgerekt. 

Lees meer over het maagdenvlies in de brochure 'Feiten en fabels over het maagdenvlies'.

Perineum

Het perineum is het stukje huid tussen de vulva en de anus. Strelen of likken van dit gedeelte kan een fijn gevoel geven omdat er vrij veel zenuwuiteinden zitten.

Anus

De anus zit aan de achterkant tussen de billen, je gebruikt hem om te poepen. De anus wordt afgesloten door twee kringspieren: de binnenste en de buitenste kringspier. De anus is gevoelig en kan een rol spelen tijdens de seks. Aanraken en strelen met de vinger of de anus ingaan met vingers of penis vinden sommige mensen prettig. Wees wel voorzichtig en gebruik altijd voldoende glijmiddel. Het slijmvlies van de anus is namelijk kwetsbaar.

Doe een oefening

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp