Penis

De penis bestaat uit de schacht, eikel, voorhuid, toompje en plasgaatje. Achter de penis hangt de balzak met daarin de zaadballen. In het lichaam bevindt zich de prostaat.

Schacht

De schacht is het grootste deel van de penis. Een slappe penis is tussen de 6 en 13 cm lang. De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur. Je penis krimpt of zet uit afhankelijk van hoe je je voelt, wat je draagt, hoe warm het is, et cetera.

Eikel

De eikel is het uiteinde van de penis en erg gevoelig.

Voorhuid

De voorhuid zit over de eikel heen. Bij een erectie schuift de voorhuid naar achteren en komt de eikel vrij te liggen. Bij de geboorte zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel. Tussen het achtste en veertiende jaar komt de voorhuid los te zitten. Bij besneden mannen is een groot deel van de voorhuid weggesneden. De eikel ligt daardoor bloot, ook wanneer de penis slap is.

 

Besneden penis

          besneden penis                                                          onbesneden penis

 

Toompje

Het toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit. Dit is heel gevoelig, er zitten namelijk veel zenuwuiteinden in. Het kan prettig zijn als het toompje wordt aangeraakt. Let op: bij sommige mannen zit het toompje stevig vast. Dit kan pijnlijk zijn bij een erectie. De voorhuid kan dan niet helemaal over de eikel. De arts kan het toompje losmaken.

 

Plasgaatje

Sperma en urine komen beide door het plasgaatje naar buiten. Dat is anders dan bij vrouwen, die twee verschillende gaatjes hebben (vagina voor penetratie en plasgaatje voor urine).

Balzak

De balzak, ook wel scrotum genoemd, hangt achter/onder de penis. De grootte en vorm van de balzak kunnen sterk verschillen per man: groot of klein, kaal of behaard. In de balzak hangen de zaadballen op ongelijke hoogte naast elkaar. De zaadballen bestaan uit teelballen en bijballen. In de teelballen worden de zaadcellen en geslachtshormonen gemaakt. Vaak hangt één van de twee ballen wat lager dan de andere. De bijballen zijn kronkelige buisjes, aan de achterkant van de teelballen. De zaadcellen komen vanuit de teelballen in de bijballen terecht waar de zaadcellen rijpen.

De temperatuur van de balzak is wat lager dan in de rest van het lichaam. Dat is goed voor het zaad in de ballen. De balzak kan bewegen. Als het koud is wordt de balzak klein en strak en als het warm is kan de balzak slap worden en uitzakken. Als de balzak slap en ontspannen is zie je als je goed kijkt een soort golvende beweging in de huid van de balzak.

Prostaat

Aan het bovenste gedeelte van plasbuis zit de prostaat. De prostaat produceert prostaatvocht. Het prostaatvocht vormt samen met de zaadcellen en vocht uit de zaadblaasjes het sperma, ook wel de zaadlozing genoemd. De prostaat kun je bij de man via de anus voelen. Op ongeveer 5 cm diepte in de anus aan de buikkant is de prostaat voelbaar. Tijdens de seks kan het stimuleren van de prostaat prettig en opwindend zijn.

Perineum

Het perineum is het stukje huid tussen de balzak en de anus. Strelen of likken van dit gedeelte kan een fijn gevoel geven, omdat er vrij veel zenuwuiteinden zitten.

Anus

De anus zit aan de achterkant tussen de billen, je gebruikt hem om te poepen. De anus wordt afgesloten door twee kringspieren: de binnenste en de buitenste kringspier. De anus is gevoelig en kan een rol spelen tijdens de seks. Aanraken en strelen met de vinger of de anus ingaan met vingers of penis vinden sommige mensen prettig. Wees wel voorzichtig en gebruik altijd voldoende glijmiddel. Het slijmvlies van de anus is namelijk kwetsbaar.

Meer informatie

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp