Zwangerschap of soa voorkomen

Je kunt een zwangerschap en soa voorkomen door voorbehoedsmiddelen te gebruiken bij het vrijen. Een zwangerschap voorkom je met bijvoorbeeld de pil, een spiraal of een condoom. Een soa kun je alleen maar voorkomen door te vrijen met een mannen- of vrouwencondoom.

Waarmee kun je een zwangerschap voorkomen?

Middelen om te voorkomen dat je zwanger wordt, noemen we ook wel anticonceptiemiddelen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten betrouwbare anticonceptiemiddelen. Middelen met hormonen en zonder hormonen. Middelen die kort werken en middelen die enkele weken of zelfs jaren werken. Bij goed gebruik zijn al deze middelen heel betrouwbaar. 

Ga naar het overzicht van de anticonceptiemiddelen.

Hoe bescherm je je tegen een soa en/of hiv? 

Bij geslachtsgemeenschap (neuken) beschermt alleen het mannencondoom of het vrouwencondoom tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of hiv. Bij anale seks is het belangrijk om een mannencondoom te gebruiken en bij beffen een beflapje. Bij pijpen moet je sperma niet doorslikken.
Seksspeeltjes kunnen ook soa’s overdragen. Zorg altijd dat ze goed schoon zijn voor gebruik. Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed: hiv, hepatitis b en syfilis. 

Zoenen (met of zonder tong), masseren, strelen, masturberen of droogneuken (vrijen met kleren aan) zijn altijd veilig voor zowel het voorkomen van een zwangerschap als het voorkomen van een soa. 

Natuurlijk had ik altijd het voornemen om een condoom te gebruiken, maar dat kwam er niet altijd van. Eigenlijk hoopte ik gewoon dat de man erover zou beginnen. En toen kwam de dag dat ik een gek plekje op mijn vagina ontdekte. De huisarts bevestigde wat ik al vreesde: ik had een soa. En ik maar denken dat het mij nooit zou overkomen!

Anoniem

Meer weten?