Zwangerschap of soa voorkomen

Om te zorgen dat je met seks niet onbedoeld zwanger wordt of een geslachtsziekte (soa) oploopt, moet je voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Voorbehoedsmiddelen

Met voorbehoedsmiddelen kun je een zwangerschap voorkomen. Een mannen- of vrouwencondoom is het enige voorhoedsmiddel waarmee je ook een soa (seksueel overdraagbare aandoening) voorkomt. Bij alle andere voorbehoedsmiddelen moet je een condoom gebruiken. Het meest veilig is ‘double dutch’: het gebruik van een betrouwbaar voorbehoedsmiddel in combinatie met een condoom.

Voorbehoedsmiddelen tegen zwangerschap noemen we ook anticonceptiemiddelen. Er zijn middelen met- en zonder hormonen. Middelen die kort werken en middelen die enkele weken of zelfs jaren werken. De pil, het condoom, het hormoonspiraal en het koperspiraal worden het meeste gebruikt. Al deze middelen zijn heel betrouwbaar, als je ze maar goed gebruikt.

Middelen met hormonen 

  • de pil en de minipil
  • het hormoonspiraal 
  • de anticonceptiering 
  • het anticonceptiestaafje 
  • de prikpil  
  • de anticonceptiepleister 

Zonder hormonen 

Als je geen hormonen wilt kun je gebruik maken van het mannencondoom, het vrouwencondoom en het koperspiraal. Sommige vrouwen gebruiken ook het pessarium.

Natuurlijke methoden 

Natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen zijn de Billingsmethode, periodieke onthouding (kalendermethode), de temperatuurmethode, Natural Family Planning (combimethode), Persona en het geven van borstvoeding.

Onbetrouwbare manieren 

Er zijn ook onbetrouwbare manieren om een zwangerschap te voorkomen, zoals vlak voor het klaarkomen de penis terugtrekken uit de vagina. Dit wordt ook wel ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd. Zo kunnen er ongelukjes gebeuren en toch zaadcellen in de vagina terechtkomen.

Een definitieve manier om helemaal niet meer zwanger te kunnen worden is sterilisatie bij de man of vrouw.

Bescherming tegen soa en hiv

Bij seks zonder condoom kun je een seksueel overdraagbare aandoening (geslachtsziekte) oplopen. De meest voorkomende soa’s zijn chlamydia, herpes, genitale wratten, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B. Je hoeft niet altijd te merken dat je een geslachtsziekte hebt, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Je kunt alleen een soa of hiv krijgen als je geslachtsgemeenschap hebt of bij anale- of orale seks (beffen of pijpen). Bij geslachtsgemeenschap (neuken) beschermt alleen het mannencondoom of het vrouwencondoom tegen een soa of geslachtsziekte. Gebruik bij anale seks een mannencondoom. Bij beffen is het belangrijk een beflapje te gebruiken en bij pijpen moet je sperma niet doorslikken. Als er contact is tussen vagina's en penissen is er altijd een risico op een soa. De kans op hiv bestaat alleen als er vaginaal vocht of sperma in de vagina of plasbuis komt. Seksspeeltjes kunnen ook soa’s overdragen. Zorg altijd dat ze goed schoon zijn voor gebruik. Een aantal soa’s zijn ook overdraagbaar via bloed: hiv, hepatitis B en syfilis.

Zoenen (met of zonder tong), masseren, strelen, masturberen of droogneuken (vrijen met kleren aan) is altijd veilig.

Lees meer

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp