Zwangerschap of soa voorkomen

Je kunt een zwangerschap of soa (seksueel overdraagbare aandoening) voorkomen door de juiste voorbehoedsmiddelen te gebruiken bij het vrijen. Wat zijn betrouwbare voorbehoedsmiddelen, welke risico's loop je en wat kun je doen om deze te voorkomen?

Voorbehoedsmiddelen

Met voorbehoedsmiddelen kun je een zwangerschap voorkomen. Alleen bij gebruik van een mannen- of vrouwencondoom kun je ook een soa voorkomen. Bij alle andere voorbehoedsmiddelen is gelijktijdig gebruik van een condoom nodig. De combinatie van een betrouwbaar voorbehoedsmiddel en een condoom wordt “double dutch” genoemd. 

Voorbehoedsmiddelen tegen zwangerschap noemen we ook wel anticonceptie. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten betrouwbare vormen van anticonceptie. Middelen met hormonen en zonder hormonen. Middelen die kort werken en middelen die enkele weken of zelfs jaren werken. De pil, het condoom, het hormoonspiraal en het koperspiraal worden het meeste gebruikt. Al deze middelen zijn heel betrouwbaar, als je ze maar goed gebruikt.

Een definitieve manier om helemaal niet meer zwanger te kunnen worden is sterilisatie bij de man of vrouw. Middelen met hormonen zijn de anticonceptiepil in veel verschillende soorten:

  • het hormoonspiraal (Mirena),
  • de anticonceptiering (Nuvaring),
  • het anticonceptiestaafje (Implanon NXT),
  • de prikpil (Depoprovera/Sayana) en 
  • de anticonceptiepleister (Evra/Lisvy).

Zonder hormonen kun je gebruik maken van het mannencondoom, het vrouwencondoom en het koperspiraal. Sommige vrouwen gebruiken ook de femcap, de Caya of het pessarium. Natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen zijn de Billingsmethode, periodieke onthouding (kalendermethode), de temperatuurmethode, Natural Family Planning (combimethode), Persona en het geven van borstvoeding. 

Er zijn ook onbetrouwbare manieren om te proberen een zwangerschap te voorkomen, zoals vlak voor het klaarkomen de penis terugtrekken uit de vagina. Dit wordt ook wel ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd. Zo kunnen er ongelukjes gebeuren en toch zaadcellen in de vagina terechtkomen.

Bescherming tegen soa en Hiv

Je kunt alleen een soa of Hiv krijgen als je geslachtsgemeenschap hebt, anale seks of orale seks, dus beffen of pijpen. Bij geslachtsgemeenschap en anale seks beschermen ALLEEN het condoom voor mannen en bij geslachtsgemeenschap ook het vrouwencondoom tegen een soa of geslachtsziekte en Hiv. Bij orale seks is het belangrijk een beflapje te gebruiken en sperma nooit door te slikken. Als er contact is tussen vagina's en penissen onderling is er altijd een risico op een soa. De kans op Hiv bestaat alleen als er vaginaal vocht of sperma in de vagina of plasbuis komt. Seksspeeltjes kunnen ook soa overdragen, dus zorg altijd dat ze goed schoon zijn voor gebruik. Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed: Hiv, hepatitis B en syfilis.

Het is altijd veilig om te zoenen (met of zonder tong), masseren, strelen, masturberen of droogneuken (vrijen met kleren aan).

Lees meer

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp