Soa en hiv

Een soa geeft niet altijd klachten, dus het kan dat je er niet iets van merkt. Een soa kan wel vervelende gevolgen hebben. Laat je dus testen. Wat zijn eventuele klachten en wat kun je doen?

Hoe merk je dat je een soa hebt?

Veel mensen met een soa hebben geen klachten. Vaak hebben mensen niet door dat ze geïnfecteerd zijn. Als je geen klachten hebt wil het dus niet zeggen dat je soa-vrij bent. Maar soa kunnen ook juist wel vervelende klachten geven.

Voorbeelden van klachten zijn:

  • Afscheiding uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en apart ruiken.
  • Branderig gevoel, irritatie, pijn tijdens of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
  • Zweertjes, wratjes of blaasjes op penis, vagina, anus of mond.
  • Jeuk in het schaamhaar, aan eikel, schaamlippen of anus.
  • Gezwollen klieren in de liezen.
  • Pijn in één of beide (bij-)ballen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Pijn bij het vrijen of onregelmatig en abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties in.

Een soa gaat nooit vanzelf over. De meeste soa's kunnen gelukkig goed worden behandeld als je er op tijd bij bent, maar er zijn soa's die ernstige gevolgen kunnen hebben als je ze niet laat behandelen. Een Hiv-infectie gaat bijvoorbeeld niet meer weg en kan leiden tot de ziekte aids.

Chlamydia is goed behandelbaar als je er snel bij bent, maar kan onbehandeld bijvoorbeeld onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Doe een soa-test!

Door je te laten testen op een soa kom je erachter of je een soa hebt. Veel huisartsen kunnen een soa-test doen, maar je kunt vaak ook terecht bij de GGD of op een soa-polikliniek.

Let op: pas na drie maanden nadat je onveilig hebt gevreeën kun je je laten testen. Voor die tijd zijn de testresultaten nog niet betrouwbaar. Als je klachten hebt, zoals jeuk of pijn aan je geslachtsdelen, laat je dan eerder testen. Die klachten kunnen namelijk duiden op een soa, die direct te behandelen is.

Lees meer op Soaaids.nl