Bij onbedoeld zwanger zijn

Het kan voorkomen dat een vrouw onbedoeld zwanger wordt. In de meeste gevallen draagt een vrouw deze zwangerschap uit. Vrouwen die twijfelen kunnen hulp krijgen bij het nemen van een deze beslissing: de zwangerschap uitdragen of laten afbreken (abortus).

Bij een onbedoelde zwangerschap zijn er vier mogelijkheden:

  1. De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden.
  2. Pleeggezin: de zwangerschap uitdragen en het kind niet zelf opvoeden, maar afstaan aan een pleeggezin. In dit geval kun je wel contact houden met je kind.
  3. Adoptie: de zwangerschap uitdragen en het kind niet zelf opvoeden, maar afstaan ter adoptie.
  4. Abortus: de zwangerschap wordt afgebroken.  

Hulp bij keuze

Sommige vrouwen (en hun partner) weten direct wat ze willen als ze onbedoeld zwanger zijn: het kind houden of de zwangerschap afbreken. Anderen vinden het veel moeilijker om die keuze te maken. Voor hen kan het fijn zijn om hulp te krijgen bij het maken van een keuze. Dat kan bij de huisarts, maar ook bij Fiom. Deze organisatie is gespecialiseerd in hulp bij een onbedoelde zwangerschap. Zij bieden ook een online keuzehulp aan, "Zwanger, wat nu?" Je kunt ook terecht bij Siriz (voorheen VBOK). Dit is een organisatie, die voorstander is van het uitdragen van een zwangerschap. 

Als je zeker weet dat je de zwangerschap wilt afbreken, kun je contact opnemen met je huisarts of een abortuskliniek bij jou in de buurt. Bij overtijd zijn er ook huisartsen die medicatie geven voor afbreking van een zwangerschap. Niet alle huisartsen doen dit of zijn hierin al geschoold.

Ook is er een online informatiepunt voor vrouwen die meer hulp wensen bij het keuzeproces en onbedoelde zwangerschap:  www.onbedoeldzwanger.info

Adressen