Anticonceptiemiddelen

Om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen kun je het beste gebruik maken van een anticonceptiemiddel dat bij je situatie past. Elk middel heeft voor- en nadelen. We geven je hier een overzicht van alle anticonceptiemiddelen. Per middel geven we informatie over het gebruik en de voor- en nadelen.

Welke soorten anticonceptie zijn er?

Er zijn verschillende soorten anticonceptiemiddelen, middelen met hormonen en middelen zonder hormonen, middelen die kort werken en middelen die langer werken, middelen waarmee je de menstruatie kunt regelen en middelen waarmee dat niet kan, middelen die je zelf kunt nemen of inbrengen en middelen die een arts moet inbrengen, middelen die zichtbaar zijn en middelen die niet zichtbaar zijn.

Meer over de anticonceptiemiddelen: 

Welk anticonceptiemiddel kies je?

Wat een goede anticonceptiemethode is, hangt af van je persoonlijke situatie. In onderstaand overzicht zie je in één opslag alle beschikbare anticonceptiemiddelen, met kenmerken op basis waarvan je een keuze kunt maken:  

Als je niet weet wat je het beste kunt gebruiken kan de huisarts je adviseren. Als je niet weet wat je het beste kunt gebruiken kan de huisarts je adviseren. Je kunt ook zelf ontdekken welke anticonceptie het beste bij jou past op de website Anticonceptievoorjou.nl

Anticonceptiemiddelen: betrouwbaar bij goed gebruik

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Goed gebruik betekent dat de methode helemaal volgens de regels in de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt (bijvoorbeeld: je slikt de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip). Dit noemen we ook wel de theoretische betrouwbaarheid. 

 

Maar in de praktijk gaat er wel eens wat mis

Hierdoor is de betrouwbaarheid van de meeste methoden in de praktijk vaak lager. Bijvoorbeeld: je vergeet de pil te slikken, je vergeet de pleister te vervangen, het condoom scheurt etc. Bij langer werkende methoden (zoals een hormoonspiraaltje of het hormoonstaafje) is de kans op verkeerd gebruik kleiner. Als ze eenmaal geplaatst zijn hoef je hier namelijk heel lang niet meer aan te denken. Voor de betrouwbaarheid van sommige methoden is het erg belangrijk dat er voldoende vertrouwen is tussen twee mensen (dit geldt bijvoorbeeld voor natuurlijke methoden). De betrouwbaarheid is dus ook afhankelijk van de gebruiker(s).

Meer weten?