Koperspiraal

Een koperspiraaltje bevat geen hormonen en is erg betrouwbaar. De arts brengt het spiraaltje in, waarna je vijf tot tien jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Je kunt wel nog steeds een soa krijgen en je ongesteldheid kan intensiever worden.

Een koperspiraaltje is een soort ankertje met koper, één van de weinige anticonceptiemiddelen zonder hormonen. Het koper zorgt ervoor dat zij vijf tot tien jaar beschermd is tegen een zwangerschap. Het is bijna net zo betrouwbaar als de pil (meer dan 95%).

Er zijn meerdere verschillende soorten koperspiraaltjes. Een aantal koperspiraaltjes is speciaal gemaakt voor vrouwen, die niet zwanger zijn geweest. Vraag je huisarts, verloskundige of gynaecoloog welke het beste bij jou past.

Hoe gebruik je een koperspiraaltje?

De huisarts, verloskundige of gynaecoloog schrijft een recept voor. Bij de apotheek kun je het spiraal halen en meenemen naar je huisarts of verloskundige om te laten inbrengen in je baarmoeder. Bij de gynaecoloog is het spiraaltje vaak inbegrepen in het behandelbedrag. Informeer daarom eerst of je een spiraaltje moet ophalen bij de apotheek of dat dit niet nodig is.  Na het inbrengen ben je vijf tot tien jaar beschermd tegen een zwangerschap, afhankelijk van het type koperspiraal, dat je kiest. Sommige vrouwen vinden de koperspiraal fijner dan andere middelen omdat er geen hormonen in zitten. De spiraal is geschikt voor veel vrouwen, ongeacht de leeftijd. Voor vrouwen, die nog nooit zwanger zijn geweest, zijn er speciale koperspiralen beschikbaar. 

Als je een spiraal laat plaatsen is het belangrijk dat je geen soa hebt. Heb je een soa, dan kan deze namelijk in je baarmoeder komen als het spiraal wordt geplaatst en zorgen voor een heftige ontsteking. Laat je in overleg met je zorgverlener testen op soa's als je een spiraaltje neemt en geen vaste relatie hebt. Laat ook nagaan of je geen andere (sluimerende) ontsteking hebt in je vagina of baarmoeder.

Voordelen

  • Heel betrouwbaar: je kunt het spiraaltje niet vergeten.
  • Je hoeft er maar eens in de vijf tot tien jaar aan te denken.
  • Blijft betrouwbaar bij overgeven en diarree.
  • Als je geen hormonen wilt gebruiken is het koperspiraal een goede optie.

Nadelen

  • Het inbrengen kan wat pijnlijk zijn en de eerste periode kun je last hebben van krampen.
  • Een huisarts, verloskundige of gynaecoloog moet het inbrengen.
  • Je menstruatie kan langer duren en je kunt meer bloedverlies hebben.
  • Beschermt niet tegen soa. 

Lees meer