Veelgestelde vragen over het hormoonspiraal

Ruim vijf jaar geleden heb ik een hormoonspiraaltje laten zetten. Ik ben vergeten een nieuwe spiraal te laten plaatsen. Wat moet ik doen? 

Neem contact op met je huisarts. De werking van het spiraaltje kan verminderd zijn, met als gevolg dat je zwanger kan worden. Als regel zijn er in het zesde en zevende jaar van gebruik nog voldoende hormonen over om niet zwanger te worden: dus je hoeft je niet meteen ongerust te maken.

Ik heb het idee dat mijn spiraaltje niet meer goed zit. Wat moet ik doen?

Neem contact op met je arts, die kan controleren of het spiraaltje nog goed zit.

Kan het spiraaltje gaan zwerven door je lichaam? 

Dat gebeurt niet als je het door een ervaren arts laat inbrengen. En ga na een maand op controle bij de arts om te checken of je spiraal nog goed zit. Vraag aan je huisarts of hij regelmatig spiraaltjes inbrengt. Als hij dat niet doet, dan zal je huisarts je verwijzen naar een hulpverlener, die wel ervaring heeft met het inbrengen.  

Kan je zwanger worden als je een spiraaltje hebt?

Die kans is heel klein. Een spiraaltje is nog betrouwbaarder dan de pil. Heel soms stoot je lichaam het spiraaltje af. Als dat gebeurt, is dat meestal binnen drie maanden. Laat je daarom een maand nadat het spiraal is geplaatst controleren, dan kan de arts controleren of je spiraaltje nog goed zit.

Kun je er onvruchtbaar van worden? 

Nee, als het spiraaltje verwijderd is, ben je direct weer vruchtbaar.

Voel je het spiraaltje zitten?

Nee, je voelt het niet zitten. Je kunt wel met je vingers de twee draadjes voelen die net uit je baarmoeder steken. Daar heb je verder geen last van. Je partner ook niet als jullie gaan vrijen.

Kan je sneller een baarmoederontsteking krijgen als je een hormoonspiraaltje hebt?

Die kans is iets verhoogd in de eerste drie weken nadat het spiraaltje is geplaatst. Het is daarom belangrijk om bij plaatsing te laten checken of je niet al een sluimerende ontsteking hebt in je baarmoeder (bijvoorbeeld een soa). De arts kan dat eenvoudig doen.