Condoom: veelgestelde vragen

Bekijk veelgestelde vragen over het gebruik van condooms

Klopt het dat een condoom soms niet past?

Ja, dat klopt. Niet ieder condoom past bij iedere man. Condooms bestaan er in verschillende maten, zodat er voor elke man wel een geschikt condoom is te vinden. Kies de juiste grootte zodat het condoom niet kan knellen, scheuren of afglijden. De juiste afmeting en grootte van je condoom kiezen? Ga naar condomerie.com.

Mijn condoom glijdt van mijn penis af tijdens het vrijen, hoe kan dat? En hoe moet het wél?

 • Houd het condoom vast als je terugtrekt. Doe je dat niet, dan kan het condoom makkelijk afglijden. Zeker als de penis al wat slapper is.
 • Rol het condoom helemaal af. Doe je dat niet, dan kan het tijdens het vrijen vanzelf weer oprollen en van de penis glijden.
 • Het condoom is te groot. Dat betekent dat de omtrek van het condoom te ruim is. Kies dan een condoom dat iets smaller is. Bekijk verschillende soorten condooms.
   

Mijn condooms scheuren steeds. Hoe kan dat?

Je gebruikt het condoom niet goed:

 • Er is lucht in het topje blijven zitten, daardoor kan het condoom klappen. Hoe kun je dit goed doen? Pak het topje van het condoom tussen je duim en wijsvinger als je hem afrolt.
 • Bij vaginale seks: de vrouw is te droog. Ze is nog niet opgewonden en nat genoeg. Neem meer tijd voor het voorspel of gebruik een glijmiddel.
 • Bij anale seks: er is niet genoeg glijmiddel gebruikt.
 • Te lang seks hebben met hetzelfde condoom. Verander bij langere vrijpartijen om het kwartier van condoom.
 • Het condoom is te klein. Een condoom is niet snel te kort, maar soms wel te smal. De omtrek is dan te klein, waardoor het condoom kan knellen en eerder kan scheuren. Heb je daar last van? Kies dan een condoom met een bredere omtrek. [Lees meer; link naar soorten condooms]
 • Gebruik nooit twee condooms over elkaar. Door de wrijving scheuren ze juist extra snel.

Er is iets mis met het condoom:

 • Het condoom is over de datum. Check voor gebruik altijd de uiterste houdbaarheiddatum. Is het condoom over de datum? Gooi het dan weg.
 • Het condoom is niet goedgekeurd. Gebruik alleen condooms met een CE-merk. Dat is een Europees keurmerk.
 • Het condoom is te warm geworden. Bewaar ze altijd op een koele plaats. Laat ze niet te lang in je portemonnee zitten.

Ik wil stoppen met condooms, kan dat zomaar?

 1. Als je een vaste relatie hebt, kun je stoppen met condooms als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
  * Je moet eerst zeker weten dat jij en je partner geen soa hebben.
  * Jij en je partner moeten beiden monogaam zijn.
  Wil je toch beschermd blijven tegen een zwangerschap? Dan moet de vrouw een ander anticonceptiemiddel gaan gebruiken.
 2. Als je seks hebt met losse partners, kun je beter condooms blijven gebruiken. Je weet namelijk nooit of je sekspartner een soa heeft. Als je geen condooms gebruikt kan je zelf makkelijk een soa oplopen en ook doorgeven.

Ik vind vrijen zonder condoom lekkerder, hoe kan ik toch veilig vrijen?

Dat kan alleen als je een vaste sekspartner hebt die anticonceptie gebruikt (bijvoorbeeld de pil of een spiraal). En als je allebei getest bent op soa. Als je wisselende sekspartners hebt kan je helaas niet veilig vrijen zonder condoom. Je weet namelijk nooit of je partner soa-vrij is of niet.

Zijn twee condooms over elkaar extra veilig?

Nee, dat is juist onveilig. De condooms kunnen dan gaan scheuren. Dat gebeurt door de wrijving tussen de twee laagjes rubber.

Kan ik massageolie gebruiken als glijmiddel?

Nee, massageolie kan het condoom beschadigen. Dat geldt ook voor glijmiddel waar olie in zit. Kies dus een glijmiddel op basis van water. Dat kan je kopen bij de drogist.