Anticonceptiemiddelen

Veilig vrijen betekent onbedoelde zwangerschap en soa of hiv besmetting voorkomen. Een onbedoelde zwangerschap voorkom je door gebruik te maken van een methode van anticonceptie die het beste bij je past.

Veilig vrijen betekent het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap en een soa- of hiv- besmetting. Een zwangerschap voorkom je door gebruik te maken van een betrouwbare anticonceptiemethode. Kies een anticonceptiemethode die bij je past en die je goed weet te gebruiken.

 

Een besmetting met een soa of hiv voorkom je door een condoom te gebruiken tijdens geslachtsgemeenschap (neuken) en bij anale seks, maar ook door je te beschermen met een beflapje bij beffen en nooit sperma door te slikken. Als je seksspeeltjes gebruikt moet je ervoor zorgen dat deze goed schoongemaakt zijn. 

 

Welke methode van anticonceptie kies je?

Wat een goede anticonceptiemethode is, hangt af van je persoonlijke situatie. Alle anticonceptiemiddelen hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om je te realiseren dat bij geslachtsgemeenschap alleen het condoom zowel beschermt tegen een zwangerschap als tegen een soa of hiv. Van orale of anale seks kun je niet zwanger worden, maar wel een soa krijgen. Bescherm je dus goed door geen sperma door te slikken en een beflapje te gebruiken. 

 

Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen, middelen met- en zonder hormonen. Als je niet weet wat je het beste kunt gebruiken kan de huisarts je adviseren. Je kunt ook zelf ontdekken welke anticonceptie het beste bij jou past op de website Anticonceptievoorjou.nl

 

Welke soorten anticonceptie zijn er? 

Bekijk hiervoor het onderstaande overzicht:

Anticonceptiemiddelen: betrouwbaar bij goed gebruik

Geen enkele methode van anticonceptie is 100% betrouwbaar. Wel zijn er steeds meer methoden die bij goed gebruik heel betrouwbaar zijn, soms wel tot 99,9%. Goed gebruik betekent dat de methode helemaal volgens de regels in de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt (bijvoorbeeld: je slikt de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip). Dit noemen we ook wel de theoretische betrouwbaarheid. 

Maar in de praktijk gaat er wel eens wat mis

Hierdoor is de betrouwbaarheid van de meeste methoden in de praktijk vaak lager. Bijvoorbeeld: je vergeet de pil te slikken, je vergeet de pleister te vervangen, het condoom scheurt etc. Aan sommige methoden hoef je (bijna) nooit te denken, en aan andere juist elke dag. Bij langer werkende methoden (zoals een hormoonspiraaltje of het hormoonstaafje) is de kans op verkeerd gebruik kleiner. Als ze eenmaal geplaatst zijn hoef je hier namelijk heel lang niet meer aan te denken. Voor de betrouwbaarheid van sommige methoden is het erg belangrijk dat er voldoende vertrouwen is tussen twee mensen (dit geldt bijvoorbeeld voor natuurlijke methoden). De betrouwbaarheid is dus ook afhankelijk van de gebruiker(s).

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp