Veelgestelde vragen over het koperspiraal

Ik ben vergeten een nieuwe spiraal te laten plaatsen en denk dat mijn oude niet meer werkt. Wat moet ik doen? 

Neem contact op met je huisarts. De werking van het spiraal kan verminderd zijn, waardoor je onbedoeld zwanger kan worden.

Ik heb het idee dat mijn spiraaltje niet meer goed zit. Wat moet ik doen?

Neem contact op met je arts, die kan controleren of het spiraaltje nog goed zit.

Kan je sneller een baarmoederontsteking krijgen als je een koperspiraaltje hebt?

Die kans is iets verhoogd in de eerste drie weken nadat het spiraaltje is geplaatst. Het is daarom belangrijk om bij plaatsing te laten checken of je niet al een sluimerende ontsteking hebt in je baarmoeder (bijvoorbeeld een soa). De arts kan dat eenvoudig doen.

Kan het spiraaltje gaan zwerven door je lichaam? 

Dat gebeurt niet als je het door een ervaren arts laat inbrengen. En ga na een maand op controle bij de arts om te checken of je spiraal nog goed zit. Vraag aan je huisarts of hij regelmatig spiraaltjes inbrengt. Als hij dat niet doet, dan zal je huisarts je verwijzen naar een hulpverlener, die wel ervaring heeft met het inbrengen.  

Kan je zwanger worden als je een spiraaltje hebt?

Die kans is heel klein. Een spiraaltje is nog betrouwbaarder dan de pil. Heel soms stoot je lichaam het spiraaltje af. Als dat gebeurt, is dat meestal binnen drie maanden. Laat je daarom een maand nadat het spiraal is geplaatst controleren, dan kan de arts controleren of je spiraaltje nog goed zit.

Kun je er onvruchtbaar van worden? 

Nee, als het spiraaltje verwijderd is, ben je direct weer vruchtbaar.