Invloed van medicijnen bij MS

Door medicatie bij MS kunnen erectieproblemen en minder zin in seks ontstaan. Deze bijwerkingen zijn niet altijd te voorkomen.

Bijwerkingen van medicatie bij MS

Minder zin in seks en erectieproblemen kunnen ook een gevolg zijn van medicatie. Dit kan medicatie voor de MS-klachten zijn, maar ook voor bijkomende problemen. Voorbeelden van medicijnen die seksuele bijwerkingen kunnen hebben zijn:

  • Medicijnen tegen depressie kunnen de zin in seks verminderen.
  • Spierontspannende geneesmiddelen als valium en slaapmedicatie: sufheid en slaperigheid kunnen zorgen voor minder zin in seks en er kan spierzwakte optreden, zodat bijvoorbeeld niet alle standjes meer mogelijk zijn. 
  • Cannabis wordt gebruikt tegen pijn en spasmen bij MS. Het lijkt in lage dosering positieve effecten te hebben, de meeste gebruikers ervaren toename in zin en genot. Een hogere dosis kan juist sufheid veroorzaken.
  • Interferonen kunnen zorgen voor depressie of slaperigheid.
  • Corticosteroïden kunnen bij langdurig gebruik zorgen voor een testosterontekort. Dit verstoort de gevoeligheid voor seksuele prikkels, geeft minder zin in seks of bij de man erectieproblemen. Er zijn ook positieve effecten van het gebruik van corticosteroïden op seksualiteit, waarschijnlijk doordat de pijn minder wordt.

In sommige gevallen kan de arts medicijnen voorschrijven, die minder bijwerkingen geven. In andere gevallen is het onvermijdelijk te leren om zo goed mogelijk om te gaan met de bijwerkingen.

Meer informatie