Invloed van medicijnen bij astma en COPD

De medicatie bij astma of COPD kan het seksleven negatief beïnvloeden. In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven, die minder negatieve effecten hebben op het seksleven.

Welke bijwerkingen zijn er?

  • Luchtwegverwijderaars kunnen een geïrriteerd gevoel geven in de keel of een droge mond, wat bij het zoenen vervelend kan zijn. Daarbij kunnen ze een onrustig gevoel geven, wat seksueel zowel positief als negatief wordt ervaren. De luchtwegverwijderaar theofylline kan ook slapeloosheid en hoge bloeddruk geven. Dat laatste kan zorgen voor een minder goede erectie.
  • Ontstekingsremmers kunnen een schimmelinfectie in de mond veroorzaken. Dit kan voor zowel patiënt als partner vervelend zijn met zoenen en vrijen. Infecties in de mond kunnen voorkomen worden door, na gebruik van een ontstekingsremmer, de mond te spoelen of iets te eten.
  • Antibiotica en orale corticosteroïden (zoals prednison) kunnen vaginale schimmelinfecties veroorzaken. Hierdoor kan pijn bij het vrijen ontstaan.
  • Corticosteroïden kunnen menstruatiestoornissen, stemmingswisselingen, depressie en persoonlijkheidsveranderingen veroorzaken. Bij langdurig gebruik kan het lichaamsgewicht toenemen en het uiterlijk veranderen. Langdurig gebruik kan ook zorgen voor minder testosteron en daardoor minder zin in vrijen.

Meer informatie