Moeilijk of niet klaarkomen

Haast iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens moeite met klaarkomen, dat willen zeggen moeite met het krijgen van een orgasme. We spreken van een orgasmeprobleem, als dit vaak voorkomt en je er (behoorlijk) last van hebt. Als je het zo definieert heeft 4% van de vrouwen en 2% van de mannen een probleem met klaarkomen.

Voor sommigen is het een tijdelijk probleem, voor anderen is het langduriger. Het is goed om te weten dat de meeste vrouwen niet door het heen en weer gaan van de penis of vingers in de vagina kunnen klaarkomen. De meeste vrouwen komen klaar door het strelen van de clitoris en het gebied daar omheen.

Oorzaken van niet klaarkomen

Moeilijk of niet klaarkomen kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk hangen ze met elkaar samen. Mogelijke redenen waardoor je niet klaarkomt:

  • De basisvoorwaarden zijn niet in orde: je hebt eigenlijk onvoldoende zin in seks, je bent niet opgewonden genoeg of je hebt bijvoorbeeld pijn bij het vrijen. 
  • De stimulatie is niet prettig: om klaar te komen moet je op een goede manier aangeraakt worden. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. 
  • Remmende of afleidende gedachten: wanneer je afgeleid raakt en te veel gaat nadenken tijdens de seks is het lastig om klaar te komen. De gedachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door relatieproblemen of je kunt geremd worden omdat je je onzeker voelt over je uiterlijk of last hebt van een vaginale geur. Te veel denken aan dat je per se wilt klaarkomen werkt ook remmend.
  • Angst voor controleverlies: niet kunnen ontspannen of niet alles los kunnen laten door stress, prestatiedrang of perfectionisme werkt het klaarkomen tegen.  
  • Een lichamelijke oorzaak: een ziekte, operatie of medicatie kan er voor zorgen dat klaarkomen lastig is of anders is geworden. Ook wanneer je alcohol of drugs gebruikt of bij bepaalde medicijnen, kun je meer moeite hebben met klaarkomen.  

Wat kun je doen?

  1. Probeer het klaarkomen los te laten en richt je op alle andere fijne dingen van seks. Praat er ook over met je partner. Voor prettige seks is klaarkomen niet per se nodig. Dus je kunt, samen met je partner, je verwachtingen bijstellen.
  2. Richt je aandacht op seksuele prikkels, seksuele gedachten en dingen die je voelt.
  3. Varieer de aanrakingen van de clitoris of de penis. Is de clitoris of de penis minder gevoelig of werkt wat je eerder deed niet meer? Zorg dan voor extra of andere stimulatie door jezelf of je partner. 
  4. Ontspan je bekken (voor vrouwen): als je gespannen bent kun je onbewust je bekken aanspannen. Een ziekte zoals MS of bekkenbodeminstabiliteit kan direct effect hebben op je spierspanning, maar ook maken dat je je meer gespannen voelt.  

Oefeningen die kunnen helpen bij moeite met klaarkomen