Klaarkomen zonder gevoel

Zowel bij mannen als vrouwen kan het voorkomen dat ze lichamelijk klaarkomen, maar niet het gevoel hebben dat ze klaarkomen. Dit heet ook wel een anhedonisch orgasme.

Klaarkomen zonder gevoel kan voorkomen bij zowel vrouwen als mannen. Vrouwen voelen dat bij het klaarkomen de vagina samentrekt maar ze ervaren er niet veel bij. Bij mannen zijn er twee vormen te onderscheiden. De eerste vorm is dat er sprake is van een normale zaadlozing, waarbij het gevoel van klaarkomen ontbreekt. Bij de tweede vorm sijpelt de zaadlozing uit de penis waardoor het anders voelt. In beide gevallen is het zo dat je geen seksuele ontlading voelt.

Oorzaken van klaarkomen zonder gevoel

Klaarkomen zonder gevoel kan veroorzaakt worden door aandoeningen zoals een dwarslaesie of diabetes, en heel soms door moeheid of emotionele remmingen. Oudere mannen hebben hier soms last van. Het kan ook komen door een depressie, als je vervreemd bent van je lichaam of als de seks niet op een goed moment gebeurt. Bijvoorbeeld als je vreemd gaat en gewetensbezwaren hebt. Bij masturbatie kan het ook voorkomen als je heel erg eenzaam bent. Bij verdriet of rouwgevoelens kun je het gevoel van een orgasme enorm missen. 

Wat kun je doen?

Wanneer een aandoening of ziekte de oorzaak is, valt er niet veel aan te doen. Wanneer je medicijnen gebruikt die remmingen bij het orgasme veroorzaken kun je met je arts bespreken of er alternatieven zijn. Je kunt in alle gevallen wel leren om meer te genieten van je seksleven, ook als je geen gevoel van orgasme ervaart. Dat doe je bijvoorbeeld door veel aandacht te steken in het vrijen: hoe kun je het sensueler, spannender en gevarieerder maken? Je kunt ook hulp zoeken bij een seksuoloog. 

Oefeningen bij klaarkomen zonder gevoel