Pijn bij seks

Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Bij vrouwen gaat het in de meeste gevallen om pijn bij de geslachtsgemeenschap, maar ook andere manieren van vrijen kunnen pijnlijk zijn. De plek, de soort en de duur van de pijn kan verschillen. Bij mannen gaat het meestal om pijn aan de eikel.

Zo’n 15% van de vrouwen heeft wel eens last van pijn bij het vrijen, bijna 6% heeft vaak pijn bij het vrijen en daar ook (veel) last van. Maar ook mannen kunnen pijnklachten hebben: zo'n 3% van de mannen ervaart wel eens pijn bij het vrijen.

Pijn- of angstspiraal

Als je als vrouw een paar keer pijn hebt gehad tijdens het vrijen kom je makkelijk in een zogenaamde pijnspiraal terecht. De kans dat je de volgende keer weer gespannen bent is groot, uit angst voor pijn. Je wordt dan minder vochtig en spant onbewust je bekken aan. Daardoor wordt de kans op pijn bij geslachtsgemeenschap groter.

Mannen kunnen ook in een spiraal terecht komen van angst. Zij kunnen door angst voor pijn last krijgen van erectieproblemen of orgasmeproblemen. 

Na maanden pijn en verdriet (ik schaamde me) ben ik naar de huisarts gegaan. Uiteindelijk kwam ik bij de bekkenbodemtherapeut. Daar werd de spanning gemeten van de spieren aan de binnenkant van mijn vagina. De spanning van die spieren bleek mega hoog, ook in rust. De bekkenbodemtherapeut heeft mij leren ontspannen, waarna de pijn over ging.

Anoniem

Andere soorten pijn

Pijn bij het vrijen is meestal  pijn in of aan de vagina of de penis, maar er kunnen ook andere soorten pijnklachten zijn tijdens het vrijen. Pijn aan de rug, heupen of benen bijvoorbeeld. Deze klachten kunnen voorkomen bij bepaalde ziektes en aandoeningen en kunnen ook lastig zijn bij het vrijen.

Mijn man en ik waren er al snel uit, een kindje zou toch wel heel mooi zijn. Toen het eenmaal zover was, voelde het gek en anders dan anders. Het deed niet alleen pijn, maar ook leek alsof het ‘niet meer paste’. 

Anoniem

Lees haar ervaring over seks na haar zwangerschap.

Folder Pijn bij seks

Een samenvatting van de informatie op de site rondom pijn bij het vrijen vind je in de folder. 

Bekijk de folder Pijn bij seks

Hulp van de seksuoloog

Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen.

Meer informatie  

  • My Fucking Problem (documentaire, 2017)
    Persoonlijke documentaire van Anne van Campenhout over vaginisme/pijn bij seks
  • Een lekker koppige vagina (open brief, 2018)
    Open brief naar aanleiding van My Fucking Problem, ervaringsverhaal over vaginisme