Wat kun je doen?

Pijn bij het vrijen kan erg vervelend zijn en moet je serieus nemen als het niet vanzelf over gaat. Bij de oorzaken heb je kunnen lezen waardoor het kan komen en hier hebben we wat algemene adviezen voor je op een rij gezet.

Neem de tijd voor het vrijen, zorg dat je voldoende opgewonden bent en dat je je op je gemakt voelt bij elkaar. Ontspannen zijn is ook een belangrijke voorwaarde om pijnvrij te kunnen vrijen. Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Hieronder volgen wat algemene adviezen.

Geen gemeenschap als vrijen pijn doet

Pijn bij het vrijen hoort niet. Neem je pijnklachten serieus. Heb geen gemeenschap als je pijn hebt. Daarmee kan je je pijnklachten alleen maar verergeren omdat je door pijn juist extra gespannen raakt. Forceer dus niets en ga tegelijkertijd op zoek naar oplossingen om weer pijnloos te kunnen vrijen. Vaak is penetratie pijnlijk, maar zijn andere vormen van vrijen wel mogelijk. Zoenen, likken, strelen, fantasieën bespreken of elkaar met de vingers stimuleren bijvoorbeeld.

Bespreek het met je partner

Bedenk dan dat het bespreken juist meer ontspanning kan geven en je klachten kan verminderen. Je kunt samen zoeken naar oplossingen. Ben je niet tevreden met je seksleven? Vaak vinden partners het ook fijn als ze te horen krijgen wat jij nu echt vindt.

Schaam je niet

Je hoeft je niet te schamen voor je pijnklachten. Veel vrouwen en ook behoorlijk wat mannen hebben last van pijn bij het vrijen. Door er met iemand over te praten en te zoeken naar de oorzaak kunnen pijnklachten vaak weer verdwijnen.

Naar de huisarts of seksuoloog

Pijn bij het vrijen is vaak moeilijk alleen op te lossen. Blijf er dus niet mee rondlopen. Ga na je huisarts en kaart het aan. En als de huisarts je niet verder kan helpen, overweeg dan eens hulp in te schakelen van een seksuoloog. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van klachten zoals pijn bij het vrijen. Benieuwd hoe zo'n behandeling in zijn werk gaat? Bekijk dan het filmpje over een vrouw die met pijnklachten naar de seksuoloog gaat. 

Oefeningen