Oorzaken van pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen kan psychische en lichamelijke oorzaken hebben. Bij vrouwen is er meestal sprake van een combinatie, terwijl mannen minder vaak last hebben van psychische oorzaken. Psychische oorzaken kunnen angst, ontevredenheid en negatieve gedachten zijn. Lichamelijk kan een soa de oorzaak zijn, maar vrouwen kunnen ook een ontsteking hebben, heupklachten of een verzakking van de baarmoeder. Mannen kunnen een te nauwe voorhuid hebben of te kort toompje. Dat is operatief op te lossen. Een overgevoelige of geïrriteerde eikel kunnen vanzelf overgaan.

Pijn bij het vrijen kan zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Bij vrouwen kan het bijvoorbeeld komen door een ontsteking, seksueel overdraagbare aandoening (soa) of verzakking van de baarmoeder, maar ook door angst, spanningen, ontevredenheid en negatieve gedachten. Bij mannen kan de eikel bijvoorbeeld overgevoelig zijn, de voorhuid te nauw of het toompje te kort. Psychische oorzaken spelen bij mannen minder vaak een rol.

Psychische oorzaken

Als je pijn hebt bij het vrijen komt dat vaak doordat je niet ontspannen genoeg bent. Spanning, angst, negatieve gevoelens of gedachten en ontevredenheid kunnen zorgen voor pijn, doordat je minder kan ontspannen. Je wordt moeilijker opgewonden en kunt in een pijnspiraal terechtkomen. Negatieve gevoelens, onzekerheid of angst kunnen ontstaan door:

 • vervelende ervaringen, zoals dwang, seksueel misbruik of een eerdere ervaring met pijn tijdens het vrijen. Een vervelend inwendig onderzoek kan ook zorgen voor angst, schaamte of boosheid.
 • negatieve of verkeerde boodschappen uit de opvoeding over je eigen lichaam of seks, zoals "seks is zondig" of "van masturberen word je blind". Je kunt dan niet in vrijheid genieten van seks, omdat je schuld, schaamte en onzekerheid ervaart.

Lichamelijke oorzaken bij vrouwen

Om prettig en pijnvrij te kunnen vrijen moet de vagina vochtig zijn en lichaam en geest ontspannen. Als de spieren rondom de vagina gespannen zijn kan dit pijnklachten geven. Als het een vrouw niet lukt om een penis, vingers of tampon in haar vagina in te brengen, noemen we dat vaginistisch reageren. De vagina spant zich dan onbewust en ongewild aan. Dit kan psychische oorzaken hebben, maar ook lichamelijke:

 • Ontstekingen, irritaties, schimmelinfecties, bacteriële infecties of wondjes aan of in de vagina, schaamlippen of baarmoedermond.
 • Een soa: de balans in de vagina wordt verstoord, wat pijn kan geven. Als je risico hebt gelopen op een soa, laat je dan testen.
 • Door de stand van de baarmoeder, een verzakking of een standje waarbij de penis erg diep komt, kan de penis tegen de baarmoedermond aan komen. Deze pijn kan diep en dof zijn of soms stekend. Deze klachten kunnen blijvend zijn. Probeer te zoeken naar houdingen, waarbij de penis minder diep in de vagina komt.
 • Littekenweefsel of hechtingen kunnen pijn geven. Ga met deze klachten naar een arts.
 • Heupklachten, zoals scheefstand van de heupen kunnen in bepaalde houdingen zorgen voor pijn.

Lichamelijk oorzaken bij mannen

Mannen kunnen ook pijnklachten hebben bij seksuele handelingen, meestal door lichamelijke oorzaken:

 • Een soa: als je risico loopt, laat je dan testen.
 • Irritatie van de eikel: de eikel kan een beetje geschaafd zijn door bijvoorbeeld ruw ondergoed, seks als de partner niet vochtig genoeg was, veel seks of veel masturberen. Dit geldt ook voor anale seks met te weinig glijmiddel. Bij irritatie geldt altijd dat je het even wat rustiger aan moet doen met de seks. Gaat het niet binnen twee weken vanzelf over? Ga dan naar de huisarts.
 • Overgevoelige eikel: het helpt soms als de eikel tijdens het vrijen door de voorhuid bedekt blijft. Laat je partner weten wat je prettig vindt. Te directe of langdurige aanrakingen kunnen zorgen voor irritatie of pijn.
 • Een nauwe voorhuid: bij sommige mannen past de voorhuid niet over de eikel in erectie. De spanning op de voorhuid is dan pijnlijk. Met een eenvoudige ingreep kan de voorhuid ruimer worden gemaakt. Neem contact op met je huisarts.
 • Te kort toompje: het toompje is het verbindingsstukje van de voorhuid naar de eikel. Als dit te kort is kan de eikel niet helemaal uit de voorhuid schuiven. Met een eenvoudige ingreep kan het toompje verlengd worden. Neem contact op met je huisarts.
 • Kromme penis (ziekte van Peyronie): deze aandoening is zeldzaam en ontstaat meestal bij wat oudere mannen. Door bloedinkjes en littekens in het zwellichaam kan de erectie niet meer gelijkmatig uitrekken. Vaak trekt de kromstand vanzelf bij, soms is er een corrigerende ingreep nodig.
 • Uitstellen of tegenhouden van een orgasme: de penis is te lang stijf, wat pijnlijk kan zijn. Dit wordt ook wel ‘blauwe ballen’ genoemd. Probeer in dat geval sneller klaar te komen.

Lees meer