Lichamelijk onderzoek bij huisarts

Een lichamelijk onderzoek bij de huisarts vinden de meeste mensen niet prettig, maar als je pijn hebt bij het vrijen is het meestal wel nodig. Als de huisarts de oorzaak niet kan vinden zal hij je doorverwijzen naar een specialist of seksuoloog.

Als de pijn bij het vrijen niet vanzelf overgaat, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Je krijgt dan een lichamelijk onderzoek doen. Als je moeite hebt met lichamelijk onderzoek, geef dit dan duidelijk aan. Je huisarts kan daar dan rekening mee houden. Lichamelijk onderzoek komt niet zo vaak voor bij seksuele problemen, maar bij pijnklachten is het wel gebruikelijk. Hoe gaat dit in zijn werk?

Bij vrouwen

Vrouwen gaan wijdbeens op de onderzoekstafel liggen met hun benen in steunen of met de voeten op de onderzoekstafel. De huisarts bekijkt naar de buitenkant van vagina op roodheid, irritatieplekjes en afscheiding. Soms raakt je arts de plekjes aan met de vingers (in handschoen) of een wattenstaafje. De huisarts onderzoekt zo ook het perineum, het stukje tussen je vagina en anus.

Afhankelijk van de klacht kan de huisarts je bekkenbodemspieren controleren. Daarvoor zal hij iets naar binnen gaan met zijn vingers en je vragen om de spieren aan te spannen of te persen. Soms is inwendig onderzoek nodig. In dat geval beoordeelt de huisarts of er afwijkingen zijn van de baarmoeder of eierstokken door het dieper inbrengen van een vinger en/of de eendenbek. Soms zal vaginaal slijm worden afgenomen voor een kweek.

Bij mannen

Mannen kunnen vaak staand onderzocht worden. De huisarts kijkt naar roodheid of irritatieplekjes. Daarbij kan je gevraagd worden om de voorhuid terug te trekken, zodat de eikel beter zichtbaar wordt. Soms is het nodig om de balzak te voelen of het perineum te onderzoeken (stukje tussen ballen en anus).

Naar de seksuoloog

Als de huisarts er niet uitkomtkan hij je doorverwijzen naar een specialist of seksuoloog.