Veelgestelde vragen pijn bij het vrijen

Ik ben een vrouw van 35 en wil heel graag seks met mijn vriend, maar ik heb vaak pijn bij het vrijen. Hoe kan dat?

Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Als vrouw kun je niet vochtig genoeg zijn, je vagina (onbewust) aanspannen of pijn hebben als de penis je baarmoedermond raakt. Je kunt ook last hebben van een schimmelinfectie of een wondje. Het is aan te raden naar je huisarts te gaan. Vul daarvoor eerst de checklist in, deze helpt je in het gesprek met je huisarts duidelijk te maken om wat voor pijn het gaat bij jou.

Ik ben een vrouw van 40 en heb sinds een tijdje steeds last van pijn bij het vrijen. Vroeger had ik dat nooit. Hoe kan dat?

In het algemeen sluipen pijnklachten er langzaam in. De pijn begint als je een keer niet vochtig genoeg bent of bijvoorbeeld je vagina aanspant. Je wordt een volgende keer dat je seks hebt onbewust bang voor de pijn, waardoor je je bekken juist gaat aanspannen en minder makkelijk vochtig wordt. Dat geeft weer meer pijn en zo wordt het steeds erger. Dat zorgt ervoor dat, ook als je zin in seks hebt of je je partner aantrekkelijk vindt, je toch pijnklachten kunt hebben. Om uit deze pijnspiraal te komen kun je het beste contact opnemen met je huisarts of een seksuoloog. Die kan met je kijken wat de oorzaken zijn van je pijnklachten en wat je kunt doen om er vanaf te komen. Vul daarvoor eerst de checklist in, deze helpt je in het gesprek met je huisarts duidelijk te maken om wat voor een pijn het bij jou gaat.

Ik ben een vrouw van 23 en word wel vochtig, maar heb toch pijn als we seks hebben. Wat is de oorzaak?

Dat kan verschillen. De huisarts kan je helpen om de oorzaak te achterhalen:

  • Het kan zijn dat er een lichamelijke oorzaak is, waardoor er pijn gevoeld wordt: een wondje, een schimmelinfectie of een seksueel overdraagbare aandoening bijvoorbeeld.
  • Het kan zijn dat je je bekkenbodemspieren (onbewust) te veel aanspant. Hierdoor wordt de opening van de vagina verkleind en kan het pijn doen als de penis of een vinger in de vagina wordt gebracht. Heb je hier last van? Zoek dan contact met je je huisarts, een seksuoloog en/of een bekkentherapeut. Het is vaak moeilijk om er alleen vanaf te komen.
  • Bij een diepe, doffe pijn in de buik kan er sprake zijn van doorstootpijn. Bij het penetreren gaat de partner dan te ver naar binnen of botst net op een verkeerde plek. Een ander standje kan dan helpen.

Mijn vriendin heeft een beetje pijn als we seks hebben. Kan dit komen doordat mijn penis te groot is? Mijn penis is in stijve toestand 16 cm.

De lengte van een gemiddelde penis is in slappe toestand 6-13 cm en in stijve toestand 11-20 cm. Jouw penis is gemiddeld gezien dus iets aan de grote kant. Een grotere penis hoeft echter niet pijn te doen. Als een vrouw voldoende opgewonden is, wordt de vagina natter en ruimer, zodat een penis makkelijk (en zonder pijn) naar binnen kan. Misschien is je vriendin dus nog niet voldoende ontspannen of opgewonden voordat je met je penis naar binnen gaat? Stop als het pijn doet bij haar, en ga nog even verder met voorspel!

Je kunt ook oefeningen doen die helpen om te ontspannen (brochure).

Ik heb sinds een paar maanden pijn binnenin mijn vagina als ik seks heb met mijn vriend. Het lijkt steeds erger te worden. Hoe kan dit komen? 

Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. De pijn kan bijvoorbeeld komen door een lichamelijke oorzaak, zoals een schimmelinfectie. Maar de pijn kan ook komen doordat je niet voldoende opgewonden of ontspannen bent. Als je één keer pijn gehad hebt bij het vrijen, kan dit er voor zorgen dat je volgende keer meer gespannen bent, uit angst voor pijn. Je wordt dan ook minder vochtig en kan onbewust je bekkenbodemspieren aanspannen. Daardoor wordt de kans op pijn bij seks steeds groter. Dit noemen we de pijn-angst-cirkel.

Om een lichamelijke oorzaak voor de pijn uit te sluiten kan je het beste eerst langs de huisarts gaan. Deze kan in een gesprek onderzoeken waar je pijnklachten vandaan komen. Vaak vindt er ook een lichamelijk onderzoek plaats, maar alleen als je dat wilt. Vul vooraf de checklist pijnklachten in.  
Als uitgesloten is dat er een lichamelijke oorzaak is voor de pijn, is het aan te raden om een afspraak te maken met een seksuoloog. Voor een seksuoloog bij jou in de buurt kun je terecht op nvvs.info.