Ouder worden

Veel ouderen hebben een bevredigend seksueel leven. Ze vrijen wel minder vaak dan jongeren en kiezen voor andere seksuele activiteiten. Door veranderingen in het lichaam, kwaaltjes of ziektes verandert het seksleven wel. Het is dan zaak om te zoeken naar manieren, die nog wel kunnen en prettig zijn.

Gezonde mannen en vrouwen zijn tot op hoge leeftijd fysiek in staat tot seks. Wel hebben ze over het algemeen minder vaak seks dan jongeren. Ruim de helft van de mannen en de vrouwen tussen de 65 en 80 jaar vindt seks belangrijk en drie kwart is tevreden over hun seksuele relatie. Geslachtsgemeenschap wordt voor een deel vervangen door andere seksuele activiteiten, zoals strelen, masseren en elkaar masturberen. Als je ouder wordt, is er vaak wat meer prikkeling nodig om opgewonden te raken. Oudere mensen zijn ook sneller vermoeid. Dat kan een reden zijn waarom veel ouderen het liefst in de ochtend vrijen, als ze fit zijn.

Mannen en vrouwen krijgen vanaf een jaar of 50 (sommigen eerder, anderen wat later) te maken met hormonale en lichamelijke veranderingen. Deze veranderingen zijn onderdeel van de zogenoemde 'overgang'. Ze hebben invloed op seksualiteit: bij mannen op de erectie en bij vrouwen op de vochtigheid van de vagina. Belangrijke levensgebeurtenissen kunnen ook van invloed zijn op het seksleven, bijvoorbeeld het verlies van een partner, kinderen die het huis uit gaan, meer vrije tijd na pensionering, dementie of een andere ziekte.

Ziekte of beperking

Oudere mensen hebben vaker te maken met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Dat kan de seksualiteit belemmeren. Vrijen kan pijnlijk zijn of een orgasme krijgen lukt niet meer. Indirect kan een ziekte of lichamelijke beperking ook invloed hebben op het seksleven. De behoefte aan seks kan minder worden of verdwijnen door bijvoorbeeld pijn, stijfheid of incontinentie. Ook kan angst voor het terugkeren van klachten, bijvoorbeeld hartproblemen, de seks belemmeren. De behoefte aan intimiteit wordt meestal juist groter.

Als pijn, stijfheid en vermoeidheid maken dat je geen (zin in) seks hebt, dan kun je zoeken naar praktische en realistische oplossingen. Ben je 's ochtends stram, probeer dan te vrijen op een moment dat je al wat op gang bent gekomen en neem er de tijd voor. Seks kan wel een goede manier zijn om soepel te blijven en de pijn tegen te gaan. Het versterkt de spieren van de rug, maag en bekken. Pijn kan afnemen door regelmatig en krachtig gebruik van deze spieren bij het vrijen.

Brochure Seks als je ouder wordt

Seks alleen voor jonge mensen? Natuurlijk niet! Ook oudere mensen doen aan seks en veel ouderen zijn tevreden over hun seksleven. Maar er verandert wel het een en ander als je ouder wordt. Lees er meer over in deze brochure.

Download de brochure

Meer informatie

Hulp nodig?

Seksuele problemen zijn vaak goed op te lossen. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor de aanpak van je probleem.

Vind hulp