Veelgestelde vragen over geen zin in seks hebben

Ik heb vroeger vervelende ervaringen gehad op het gebied van seks. Gelukkig heb ik nu een vriend die heel lief voor me is. Toch heb ik nooit echt zin in seks. Wat kan ik hier aan doen?

Helaas heb je vroeger moeten ervaren dat seks ook niet leuk kan zijn. Mogelijk heeft dit een negatieve invloed op de manier waarop jij seks ervaart. Wanneer de herinneringen die je hebt aan seks negatief zijn, bijvoorbeeld doordat je pijn had of doordat het niet bevredigend was, krijg je ook minder zin in seks.  

Als eerste zou je eens met je vriend kunnen uit proberen wat je wel fijn vindt om te samen te doen. Jullie kunnen bijvoorbeeld besluiten om even geen seks te hebben, maar jullie alleen te richten op strelen en masseren. 

Als de klachten (geen zin hebben in seks) blijven, is het aan te raden om contact op te nemen met een seksuoloog NVVS.
Een seksuoloog is gespecialiseerd in het behandelen van seksuele problemen. Er bestaat ook hulp via internet. Onder begeleiding van een seksuoloog kan je alleen en samen met je partner op zoek naar positieve seksuele ervaringen. Een andere mogelijkheid is om naar je huisarts te gaan. Mogelijk kan deze jou ook verder helpen. 

Ik heb eigenlijk maar weinig zin in seks en heb daar last van. Wat kan ik doen?

Je zou als eerste kunnen nagaan waarom je weinig zin in seks hebt. Als je weet wat de oorzaak is, kun je kijken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Ik heb het idee dat seks niks voor mij is. Hoe kom ik erachter of ik toch ook 'seksueel' ben?

Het zou kunnen zijn dat je geen aandacht hebt voor seks, omdat je dat van huis uit niet hebt meegekregen. Door seks op te zoeken in beeld, tekst of in contact met je partner kun je ontdekken of seks iets voor je is. Seks leer je namelijk door er mee bezig te zijn.

Mijn man en ik vrijen en zoenen niet meer, vooral omdat ik er geen zin meer in heb. Hoe kan ik weer zin krijgen om mijn man te zoenen en met hem te vrijen?

Zin in seks ontstaat niet zomaar. Om zin in seks te krijgen, heb je de juiste prikkeling nodig. Onder prikkeling kan je van alles verstaan: een aanraking, een fantasie, seksuele beelden uit een film, een foto of muziek. De ene persoon heeft meer of andere prikkels nodig dan de andere. Sommige mensen staan ook meer open voor seksuele prikkels dan anderen; als je bijvoorbeeld veel dingen aan je hoofd heeft, zal je ook minder gevoelig zijn voor prikkels en dus ook minder snel zin hebben in seks. 

Wanneer twee mensen een verschil in de behoefte aan seks ervaren, is ons advies om er met elkaar over te praten. Vervolgens kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing. Soms kan de oplossing heel simpel zijn, zoals: maak meer tijd voor elkaar, zorg dat je in de slaapkamer niet afgeleid wordt door een tv of telefoons, praat samen over wat je wel/niet fijn vindt, geef elkaar complimentjes, geef elkaar een massage, kijk samen naar een erotische film. Kortom: ga op zoek naar prikkels die voor jullie beiden fijn zijn. 

Lees deze tips om meer zin in seks te krijgen. Als de problemen aan blijven houden zou een seksuoloog jullie verder kunnen helpen bij het vinden van een oplossing die bij jullie situatie past. 

Mijn vrouw heeft een ernstige ziekte gehad, en heeft haar eierstokken moeten laten verwijderen. Sindsdien heeft zij nooit meer zin in seks. Ik zou graag weer seks met haar willen. Wat kan ik doen?

De ziekte en operatie van je vrouw hebben geleid tot een verschil in de behoefte aan seks.  Het verwijderen van de eierstokken zorgt namelijk voor een sterke daling van testosteron en oestrogenen. En dit zorgt weer voor minder zin in seks. 

Bespreek met je vrouw wat zij nog wel zou willen, waar zij nog wel zin in heeft. Ook zonder gemeenschap te hebben kan er lichamelijk contact zijn tussen jullie beiden. Jullie kunnen elkaar bijvoorbeeld strelen of masseren, of je kunt je vrouw vragen of zij jou met de hand of mond wilt bevredigen. Kom je er samen niet uit, dan kun je ook hulp inschakelen van een seksuoloog. 

Lees meer over seksualiteit bij ziekte en lichamelijke ongemakken.