Oorzaken van erectieproblemen

Soms hebben mannen tijdelijk problemen met het krijgen of vasthouden van een erectie. Bijvoorbeeld door vermoeidheid of stress. Het kan ook een langduriger probleem zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of ouderdom. Ook onzekerheid kan er voor zorgen dat het niet lukt. Vaak spelen verschillende factoren tegelijk een rol.

Emoties hebben invloed

Geen erectie of stijve kunnen krijgen is vaak iets tijdelijks of gebeurt zo af en toe. Vermoeidheid, stress, zenuwen, relatieproblemen, verdriet en ernstige gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je minder makkelijk een erectie krijgt, of hem niet goed kunt vast houden. Zo kun je bijvoorbeeld een tijd minder goed slapen door een pasgeboren baby, een nieuwe baan of een relatie die even niet goed loopt. In diezelfde periode kan het dan voorkomen dat je geen of moeilijk een erectie krijgt of vast kunt houden. Het kan ook verschillen per situatie. Bijvoorbeeld dat het bij je partner niet lukt, maar alleen wel. Of dat het thuis niet lukt, maar op vakantie wel.

Faalangst en vicieuze cirkel

Lukt het een aantal keren niet om een erectie te krijgen, dan bestaat de kans dat je bang wordt om de volgende keer weer niet te kunnen 'presteren'. Als je zo denkt lukt het inderdaad niet om een erectie te krijgen en kom je in een vicieuze cirkel terecht:

  • Faalangst zorgt ervoor dat je afgeleid raakt van je lichamelijke sensaties en minder makkelijk opgewonden wordt. Je bent dan teveel bezig in je hoofd: gaat het dit keer wel goed, wat zal mijn partner van mij vinden, is er iets mis met mij?
  • Je krijgt minder zin om te vrijen, omdat je denkt dat het toch wel niet zal lukken.
  • Als je partner onhandig reageert op een erectieprobleem, word je nog onzekerder.
  • De druk om de presteren wordt dan zo groot ('als het nu maar wel lukt, het moet lukken!') dat je je niet kunt overgeven aan je opwinding.

Leeftijd, ziekte en medicijnen

Soms zijn erectieproblemen langduriger. Dat is vaak het geval als er lichamelijke oorzaken zijn:

Tips bij erectieproblemen

Lees wat er te doen is aan erectieproblemen