Seksuele opvoeding

Elk kind heeft begeleiding nodig bij de seksuele ontwikkeling. Het gaat dan ook over liefde en vriendschap, regels, grenzen aangeven, waarden en normen, veiligheid en betrokken zijn bij je kind. Het ene kind heeft meer sturing nodig dan het andere kind. Dit noemen we de seksuele opvoeding.

Begeleiden van de seksuele ontwikkeling

Een onderdeel van het opvoeden van een kind is de seksuele opvoeding, het begeleiden en ondersteunen van een kind bij de seksuele ontwikkeling. Daarbij gaat het over meer dan seksualiteit. Het gaat ook over liefde, relaties, lekker in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt en vriendschap. Het is ook meer dan alleen voorlichting geven of praten met je kind:

  • Veiligheid bieden: door je baby te knuffelen geef je de boodschap dat hij of zij de moeite waard is.
  • Regels stellen: door je kind van zes te vertellen dat hij of zij niet bloot rond kan lopen waar anderen bij zijn, leer je hem sociale regels.
  • Waarden en normen over seksualiteit meegeven: je kunt je kind vertellen hoe je over bepaalde dingen denkt en waarom bepaalde waarden en normen belangrijk voor je zijn. Zo vinden sommige ouders het belangrijk dat hun kind als maagd het huwelijk in gaat, andere ouders vinden het prima als hun kind voor het huwelijk seks heeft, maar zien wel graag dat het veilig gebeurt. Denk ook aan de normen op het gebied van homoseksualiteit.
  • Een voorbeeld zijn voor je kind: je kunt een kind laten zien wat een respectvolle en gelijkwaardige relatie is en wat respect hebben voor de wensen en grenzen van een ander betekent.
  • Zorgen dat je kind op het juiste moment, de juiste informatie krijgt over seksualiteit en relaties: door je negenjarige dochter te vertellen over de menstruatie en de lichamelijke en emotionele veranderingen, die daarbij horen kun je haar voorbereiden op de puberteit.
  • Betrokken zijn, ruimte geven en weten wat je kind doet: interesse tonen, ruimte geven en weten wat je puber van veertien doet kan een goede manier zijn om controle te houden. Tegelijk is het voor het kind een manier om zelfstandig te worden.

Grenzen aangeven

Het ene kind kan van nature beter voor zichzelf opkomen en aangeven wat het wel en niet wil dan het andere. Dat heeft niet alleen met opvoeding te maken, maar ook met de persoonlijkheid van het kind. Het ene kind laat zich nu eenmaal sneller intimideren dan het andere. Toch is het altijd belangrijk om kinderen te leren dat zij hun grens aan mogen geven. Al vanaf jonge leeftijd, ongeveer een jaar of 4, kun je een kind leren dat iemand je niet mag aanraken als je dat niet wilt. Tegelijkertijd is het belangrijk om te voorkomen dat een kind angstig wordt door allerlei waarschuwingen en enge verhalen. Kinderen moeten ook al meteen leren de grenzen van anderen te respecteren.

Download de brochure Seksuele ontwikkeling van kinderen 0-18 jaar