Problemen bij het vrijen tijdens zwangerschap

Niet elke vrouw heeft tijdens haar zwangerschap evenveel zin om te vrijen als ervoor. De zin kan groter worden, maar ook afnemen en niet elk standje gaat je nog lukken met je groeiende buik. Seks kan extra gevoelig zijn door de betere doorbloeding of zelfs pijn doen door infecties of spierkrampen.

Een zwangerschap brengt lichamelijke veranderingen met zich mee, waardoor vrijen lastiger zijn dan voor de zwangerschap. Het kan zijn dat je niet zoveel zin hebt om te vrijen, maar het kan ook pijn doen. 

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen zorgt voor meer spanning, waardoor je minder zin krijgt en de fysieke opwinding afneemt. Dat maakt vrijen minder leuk. Ga dus niet over je grens en probeer oplossingen te zoeken voor de pijn. Accepteer dat je in deze periode wat minder seks hebt. Dat houdt de seks ontspannen en prettig. Waar kan pijn bij het vrijen door komen?

  • Druk op je blaas: doordat het kind op je blaas drukt, kun je druk voelen op je blaas. Hierdoor kun je vaak minder goed ontspannen, wat pijn bij het vrijen kan veroorzaken. Ga altijd plassen voor het vrijen en drink niet teveel.
  • Infectie of schimmel in je vagina: de zuurgraad van de slijmvliezen verandert, waardoor bacteriën en schimmels meer kans krijgen. Heb je last van jeuk en heeft je afscheiding een andere geur en kleur? Ga dan langs de huisarts!
  • Spataderen rondom de vagina: deze ontstaan tijdens de zwangerschap en kunnen pijnlijk zijn. Zoek naar alternatieven, bijvoorbeeld een sensuele massage zonder de vagina aan te raken.
  • Grotere doorbloeding van de vagina en schaamlippen: daardoor is je vagina extra gevoelig. Vrijen zonder dat de penis of vingers naar binnen gaan of orale seks kunnen een oplossing zijn.
  • Onprettige houding bij het vrijen: de houdingen, die je gewend was bij het vrijen, zijn nu misschien niet meer comfortabel. Probeer eens een andere houding uit.
  • Spierkrampen en een blaasinfectie kunnen ervoor zorgen dat je niet goed kan ontspannen en dat vrijen pijn doet.

Geen zin in seks

In het eerste en derde trimester van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen weinig zin in seks. In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van hormonen in hun lijf. Die zorgen voor misselijkheid, vermoeidheid en lusteloos zijn. De zin in seks is dan vaak weg. Psychische oorzaken kunnen ook zorgen voor minder zin in seks. Wennen aan het nieuwe leven dat voor de deur staat, angst om geen goede moeder te worden of om het kind te beschadigen tijdens seks kunnen meespelen. In het derde trimester kan de dikke buik lichamelijke klachten geven, waardoor de zin in seks verdwijnt. Een periode van minder zin hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wil je toch graag meer zin maken? Zoek dan naar nieuwe prikkels, die wel bij je passen nu je zwanger bent.

Bochure Zwanger en vrijen

Je zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn ook niet alle houdingen meer even gemakkelijk. In deze brochure vind je alles over seks tijdens de zwangerschap.

Download de brochure

Meer informatie