Prostaatkanker en seksualiteit

Prostaatkanker kan invloed hebben op seksualiteit. Veelvoorkomende problemen zijn minder zin, erectieproblemen en droog klaarkomen. Prostaatkanker en de behandeling kunnen ook je zelfbeeld en je relatie beïnvloeden.

Minder zin in seks

Minder zin in seks kan komen door de behandeling zelf. Maar het kan ook komen door onzekerheid, vermoeidheid en schaamte. Meestal komt de zin in seks na de behandeling geleidelijk terug, maar dit kan even duren. Lees meer over minder zin in seks.

Erectieproblemen

Tijdens of na de behandeling kunnen erectieproblemen optreden. Meestal worden deze problemen geleidelijk minder. Erectiepillen of een vacuümpomp kunnen helpen. Lees meer over erectieproblemen.

Droog klaarkomen

Bij prostaatkanker kan een ‘droog orgasme’ optreden. Dit betekent dat klaarkomen hetzelfde gevoel geeft, maar dat er geen sperma uit de penis komt. Dit komt doordat de prostaat en de zaadblaasjes geen vocht meer produceren. Lees meer over droog klaarkomen.

’Minder man’

Door seksuele problemen bij prostaatkanker kunnen mannen het gevoel hebben dat hun mannelijkheid is aangetast. Mannen kunnen gekwetst of somber zijn door hun erectieverlies, of rouwen om het verlies van intimiteit op de manier die jarenlang vertrouwd was. 

Invloed op je relatie

Prostaatkanker heeft niet alleen invloed op de man, maar ook op zijn partner en hun relatie. Seksuele problemen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor angst bij de man en zijn partner. Angst voor de seks zelf, maar ook voor angst voor veranderingen en onhandigheid bij het vrijen. Veel mensen vinden het moeilijk om over seksuele problemen te praten. Maar dit is juist erg belangrijk voor het vinden van een nieuwe balans in de relatie. Lees meer over veranderingen in je relatie bij ziekte.

Meer informatie