Nierziekten en seksualiteit

Bij mensen met nierziekten komen seksuele problemen vaak voor, bijvoorbeeld weinig zin in seks, problemen met de seksuele opwinding, met het krijgen of houden van een vochtige vagina of een erectie en (vooral bij vrouwen) pijn bij het vrijen.

Minder zin in seks

Naast lichamelijke factoren kunnen ook de emotionele en fysieke belasting van een nierziekte invloed hebben op je seksuele leven. De dialyse kan heel stressvol, ingrijpend en vermoeiend zijn en daardoor invloed hebben op de seksualiteit. Je kunt ook minder zin in seks krijgen als je je angstig of somber voelt. Als je een nierziekte hebt, wordt er veel van je incasseringsvermogen gevraagd. Vooral vermoeidheid is een invloedrijke factor als het om seks gaat. Veel nierpatiënten zijn te moe en te ziek om prioriteit aan seks te geven. Toch kan het fijn zijn om intiem te kunnen zijn met je partner. Neem de tijd om te wennen aan een minder actieve rol tijdens seks en minder of andere gevoelens in het lichaam.

Pijn bij het vrijen

Vrouwen met een nierziekte kunnen pijn hebben bij het vrijen, omdat ze minder vochtig worden. Lichamelijk is er sprake van een verstoring van de hormoonbalans, waardoor de vaginale droogheid altijd aanwezig is. Door zenuwschade kan de vagina minder gevoelig voor seksuele prikkels worden en is meer directe stimulatie nodig om zin te krijgen in seks en vochtig te worden. Minder vochtig worden en pijn bij het vrijen kan ook een psychische oorzaak hebben. Er kunnen bijvoorbeeld relatieproblemen spelen, maar ook de angst dat het pijn gaat doen. Neem pijnklachten altijd serieus en ga niet door met vrijen als het pijn doet.

Erectie- en orgasmeproblemen

Door schade aan de bloedvaten kan de doorbloeding in de geslachtsdelen minder goed zijn, waardoor de penis minder goed stijf wordt. Als er schade aan de zenuwbanen is, is de penis minder gevoelig voor seksuele prikkels. Er is dan meer directe stimulatie nodig om zin te krijgen in seks en opgewonden te raken. Door een verstoring in de hormoonbalans (gebrek aan testosteron) kan het krijgen van een orgasme moeilijker zijn. Hormoontherapie kan hiervoor een oplossing zijn.

Seks zonder gemeenschap

Bij nierziekten is er vaak een lichamelijke oorzaak voor erectie- en orgasmeproblemen, maar ook onzekerheid, stress en prestatiedruk zijn een veelvoorkomende oorzaak. Het kan ook dat de partner zich geremd voelt om te stimuleren of dat je druk voelt van je partner om een zaadlozing te krijgen. Door alleen te focussen op geslachtsgemeenschap wordt de prestatiedruk vaak hoog. Seks kan dan alleen maar leuk en geslaagd zijn wanneer er gemeenschap heeft plaatsgevonden. Dat maakt seks minder prettig en vergroot het erectieprobleem vaak alleen maar. Het is belangrijk om samen andere manieren van vrijen te ontdekken.

Download de brochure Nierziekte en seksualiteit

Meer informatie