Multiple sclerose (MS) en seksualiteit

Door de ziekte MS kunnen seksuele problemen optreden als minder zin in seks en pijn. Daarnaast komen erectie- en orgasmeproblemen voor. De oorzaak kan lichamelijk zijn, maar is ook vaak psychisch.

Oorzaken van seksuele problemen bij MS

Lichamelijke klachten, die voor een verminderde zin in seks kunnen zorgen zijn vermoeidheid, bewegingsbeperkingen, spierzwakte, (spier)spasmen, incontinentie, pijn en duizeligheid. Daarnaast spelen angst, depressie en somberheid een rol. Een sombere stemming kan onder andere komen door de stress van het onvoorspelbare verloop en de beperkte behandelmogelijkheden van de ziekte. Angst, depressie en somberheid kunnen echter ook door de ziekte zelf veroorzaakt worden.

Vermoeidheid en energietekorten, pijn, spasmes, stijfheid en verlamming zorgen ervoor dat iemand met MS zich minder makkelijk kan bewegen en daardoor lastiger kan vrijen. Dit heeft invloed op de zin in seks en veroorzaakt remmingen. Vaak zijn er dan andere mogelijkheden om te vrijen dan eerst.

Pijn bij het vrijen

Vrouwen met MS hebben vaker pijn bij het vrijen dan andere vrouwen. Dat komt omdat zij sneller last hebben van een minder vochtige vagina. Door schade aan de zenuwbanen in het ruggenmerg of hersens kan de vagina namelijk minder gevoelig worden voor seksuele prikkels. Er is dan meer directe seksuele stimulatie nodig om zin te krijgen in seks en seksueel opgewonden te raken. Pijnklachten in de rest van het lichaam (dus niet in de vagina) kunnen het vrijen ook onaangenaam maken. Dit geldt voor mannen en vrouwen. De zin om te vrijen kan hierdoor verminderen, wat remmingen veroorzaakt.

Sommige vrouwen hebben vrijwel altijd last van een droge vagina als gevolg van multiple sclerose. Vaak kan de vaginale droogheid worden behandeld met hormonen. Het kan ook helpen om een middel te gebruiken, dat de vagina voor langere tijd vochtig houdt. Minder vochtig worden en pijn bij het vrijen kan ook een psychische oorzaak hebben. Er kunnen bijvoorbeeld relatieproblemen spelen, maar ook de angst dat het pijn gaat doen. Neem pijnklachten daarom altijd serieus en ga niet door als het pijn doet.

Erectieproblemen

Mannen met MS kunnen moeite hebben om een erectie te krijgen of te houden. Dat komt meestal door schade aan de zenuwbanen in het ruggenmerg of hersens. Daardoor kan de penis minder gevoelig worden voor seksuele prikkels. De gevoelsstoornissen kunnen er echter ook voor zorgen dat de geslachtsdelen juist overgevoeliger worden. Een erectieprobleem heeft lang niet altijd een lichamelijke oorzaak, maar zijn terug te voeren naar onzekerheid, stress en prestatiedruk.

Orgasmeproblemen

Ongeveer de helft van de mannen en veel vrouwen met MS hebben moeite om een orgasme te krijgen of beleven een orgasme minder intens. Een klein deel van de mannen met MS heeft last van vroegtijdig klaarkomen. Dit kan als reden hebben dat de zenuwbanen in de penis en clitoris, die zorgen voor een orgasme en zaadlozing, beschadigd zijn. Het komt ook regelmatig voor dat mensen met MS minder makkelijk klaarkomen door gebruik van medicatie.

Orgasmeproblemen kunnen ook een psychische oorzaak hebben: faalangst, prestatiedruk of onzekerheid. Sommige MS-patiënten kunnen angst hebben om een orgasme te krijgen. Na een orgasme is er namelijk een periode van relatieve ontspanning in het lichaam, wat verward kan worden met verzwakking en een angstig gevoel kan geven. Dit is helemaal niet nodig.

Genieten van seks

Ondanks MS kan vrijen plezierig zijn, maar het vraagt soms enige aanpassing, creativiteit, het overwinnen van angst en vooral praten met de partner. Vaak is het handig om het vrijen voor te bereiden. Door sensuele massage en krachtige seksuele stimulatie kunnen de seksuele gevoelens opnieuw ontdekt worden.

Download de brochure MS en seksualiteit

Meer informatie