Lichen sclerosus en seksualiteit

Lichen sclerosus is een zeldzame huidaandoening. Meestal zit het op de schaamlippen, bij de ingang van de vagina, anus, eikel of voorhuid. Hierdoor kan je last hebben van pijn bij het vrijen en erectieproblemen.

Klachten bij lichen sclerosus

De hoofdklacht van lichen sclerosus is jeuk. De huid voelt strak aan en krijgt witte plekjes. Bij vrouwen kan de ingang van de vagina stug en nauw worden en kunnen er scheurtjes in de vagina ontstaan. Ook is het mogelijk dat de binnenste schaamlippen verschrompelen. Bij mannen kan lichen sclerosus ervoor zorgen dat de voorhuid nauwer wordt. Er kunnen pijnlijke kloofjes aan de voorhuid ontstaan. 

Pijn bij het vrijen

Vernauwing en kloofjes in de huid kunnen zorgen voor een branderig gevoel en pijn bij het vrijen. Onzekerheid, schaamte of angst voor pijn kunnen ook een rol spelen. Dit kan er voor zorgen dat je  moeilijk ontspant en niet geniet van het vrijen. Neem pijnklachten altijd serieus: ga niet door als het pijn doet.

Erectieproblemen

Bij mannen kan de pijn zorgen voor erectieproblemen. Onzekerheid, schaamte of angst voor de pijn kunnen ook een rol spelen.

Vermijding van intimiteit

Mensen die lichen sclerosus hebben kunnen intimiteit gaan vermijden. Soms ontstaan hierdoor relatieproblemen. 

Genieten van seks met lichen sclerosus

Het is het mogelijk om te genieten van seks met lichen sclerosus. Dat vraagt soms enige aanpassing, creativiteit, het overwinnen van schaamte en angst. Bespreek met je partner welke manier van vrijen je als prettig ervaart (bijvoorbeeld vrijen in een andere houding of orale seks). Glijmiddel kan helpen. Soms helpt het om een paar keer te praten met een seksuoloog NVVS. 

Meer informatie