Hart- en vaatziekten en seksualiteit

Lichamelijke klachten, angst en een negatief zelfbeeld veroorzaken minder zin in seks, pijn, erectie- en orgasmeproblemen.

Seksuele problemen door angst

Angst om niet goed te presteren, een aangetast zelfbeeld en problemen met het accepteren van de ziekte kunnen leiden tot minder zin in seks. Negatieve emoties na een hartaanval (van zowel patiënt als de partner) spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van seksuele problemen. Angst voor (herhaling van) een hartaanval tijdens het vrijen is niet nodig, maar moet wel serieus genomen worden.

Seksuele problemen door lichamelijke klachten

Mensen met hart- en vaataandoeningen kunnen last hebben van hartkloppingen, pijn op de borst en benauwdheid tijdens het vrijen. Vrouwen kunnen na een hartoperatie last hebben van blijvende klachten aan hun operatiewond, zoals pijn uitstralend naar de borsten en een verminderde gevoeligheid van de borstkas. Dit kan voorkomen of verminderd worden door tijdens het vrijen ontspannen houdingen te zoeken, die minder moeheid en kortademigheid opleveren.

Vrouwen met hart- en vaataandoeningen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen, doordat ze minder makkelijk vochtig worden. Dit komt door aderverkalking, wat de doorbloeding van de geslachtsdelen kan bemoeilijken. Door de tijd nemen om opgewonden te raken kan dit verbeteren.

Erectieproblemen

Mannen met hart- en vaatziekten kunnen last hebben van erectieproblemen en droog klaarkomen. Door aderverkalking kan de doorbloeding in de geslachtsdelen moeilijker zijn. Gebruik van medicijnen bij hartziekten kan zorgen voor moeilijk of droog klaarkomen. Dit betekent dat er geen sperma naar buiten komt, terwijl iemand wel klaarkomt. Droog klaarkomen is niet gevaarlijk en hoeft geen invloed te hebben op het seksuele plezier, omdat het orgasmegevoel gewoon blijft.

Erectieproblemen kunnen minder zin in seks en orgasmeproblemen tot gevolg hebben. Lichamelijk fit zijn verkleint de kans op erectieproblemen. Zorg voor extra stimulatie van de penis en probeer er geen probleem van te maken.
Bekijk het filmpje over erectieproblemen.

Genieten van seks bij hart- en vaatziekten

Om te genieten van seks is het belangrijk te beginnen met het beleven van seksuele opwinding op een zo ontspannen mogelijke wijze, bijvoorbeeld door eerst te masturberen en te vrijen zonder geslachtsgemeenschap. Kies een ontspannen houding, vermijd houdingen die kortademigheid en moeheid veroorzaken, neem een minder actieve rol aan tijdens seks en bespreek de veranderingen met de partner.

Download de brochure Hart- en vaataandoeningen en seksualiteit

Meer informatie