Dwarslaesie en seksualiteit

Als je een dwarslaesie hebt is het niet raar dat je minder zin in seks hebt of kampt met incontinentie, erectie- en orgasmeproblemen. Toch is het belangrijk om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van vrijen.

Veranderingen door een dwarslaesie

Door een dwarslaesie verandert het hele leven en dit heeft ook effect op de zin om te vrijen. Bij een verminderd gevoel in lijf en geslachtsdelen is het herontdekken van de gevoelens belangrijk. Neem de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en probeer nieuwe manieren van vrijen uit. Door de verlamming zullen bepaalde houdingen tijdens het vrijen niet meer lukken. Allerlei vormen van zenuwpijn kunnen de gedachte aan 'lekker ontspannen vrijen' behoorlijk verstieren. Soms kan seks een pijnstiller zijn, maar voordat je dat ontdekt hebt is de pijn vaak lang een sekskiller geweest. Neem pijnklachten serieus. Niet vrijen met pijn!

Erectieproblemen

De mogelijkheid om een erectie te krijgen is vaak afhankelijk van de hoogte van de laesie. Daarnaast kan sommige medicatie tegen zenuwpijn of depressie erectieproblemen veroorzaken. In de eerste zes tot acht weken na ontstaan van de dwarslaesie zijn erecties meestal geheel afwezig. Na verloop van tijd lukt het soms niet meer om door fantasieën of beelden opgewonden te raken. Je kunt dan vaak nog wel een erectie krijgen door stimulatie van de penis, een reflexmatige erectie.

Orgasmeproblemen

Voor de meeste mensen met een dwarslaesie is het lastig om een orgasme te krijgen, maar bij een deel van de mensen lukt dit nog wel. Dit geldt vaker voor vrouwen dan voor mannen. Doordat de zenuwen in het ruggenmerg zijn beschadigd is er geen goede verbinding tussen hersenen en de geslachtsdelen. Als er sprake is van ontregeling van het urineren en de ontlasting, is het vaak ook niet goed mogelijk om een orgasme te krijgen. Daarnaast kunnen er psychische oorzaken zijn voor orgasmeproblemen. Zo vinden veel mensen met een dwarslaesie zichzelf minder aantrekkelijk, waardoor het moeilijk is zichzelf over te geven en dus een orgasme te krijgen. Niet (meer) tot een orgasme kunnen komen kan een zeer frustrerende ervaring zijn. Nieuwe opwindende plekken op het lichaam ontdekken kan genieten van seks weer mogelijk maken, ook al is het lichaam veranderd.

Autonome dysreflexie

Een belangrijke risicofactor bij dwarslaesie is de autonome dysreflexie, een overdreven reactie van het zenuwstelsel op een niet gevoelde pijnprikkel in het gebied onder de dwarslaesie. De bloeddruk schiet dan snel omhoog, wat onbehandeld levensbedreigend kan zijn. Dit risico bestaat voor mensen met een dwarslaesie op of boven T6, bij een te volle blaas of darm, een vaginaal toucher, een orgasme, weeën activiteit of een bevalling.

Genieten van seks bij een dwarslaesie

Mensen met een dwarslaesie kunnen nog steeds genieten van seks, ook al is hun leven drastisch veranderd. Het vergt soms echter enige aanpassing en creativiteit, het overwinnen van angst en onzekerheid en praten met de partner.

Download de brochure 'Dwarslaesie en seksualiteit

 

Monica (43 jaar) heeft een dwarslaesie
"Met kerst heb ik mooie bellen en veren gekocht die ik speciaal voor ons samenzijn in de 'gouden kist' bewaar. In de vier hoeken komen windlichten met kaarsen. Over de lampen hangen we zijden sjaals. Er is een apart hoekje met een tafeltje (ik kan niet bukken naar de grond) waarop we muziekinstrumenten leggen als belletjes, tamboerijn en klankschalen. Ik fantaseer al over het moment dat ik ze mag gebruiken! Onze 'tempel' is weer echt van ons. Het is een heerlijk gevoel dit samen te delen. We gaan in een rondje en we neuriën met gezang de negatieve energieën weg. Ik heb me sensueel gekleed met lekker veel om uit te laten trekken. Voor mij een zeer opwindende gebeurtenis, vooral door de intentie, de liefde en toewijding van mijn partner."

Meer informatie