Astma en COPD en seksualiteit

Met astma of COPD kunnen seksuele problemen optreden, zoals minder zin in seks en erectieproblemen. De oorzaken hiervoor kunnen vermoeidheid, schaamte en angst zijn. Je bent bang voor benauwdheid, hoesten, overmatig speeksel, urineverlies of uitputting tijdens het vrijen.

Oorzaken van seksuele problemen

De lichamelijke beperkingen die iemand met astma ervaart, zoals eczeem, kortademigheid en onverwachte astma-aanvallen, kunnen er toe leiden dat er een negatief lichaams- en zelfbeeld ontstaat. Emotionele en seksuele opwinding kunnen benauwdheid en uitputting opwekken. Dit kan een angstig en verwarrend gevoel geven, waardoor mensen met astma soms de neiging hebben om seks uit de weg te gaan. Het verbeteren van de conditie kan bijdragen aan een beter seksleven. Het kan ook helpen om in andere, minder inspannende houdingen te vrijen. Vrouwen met astma of COPD hebben niet vaker last van (vaginale) pijn bij het vrijen dan vrouwen zonder astma. Als er toch pijnklachten optreden kan dit andere oorzaken hebben

Erectieproblemen

Er is geen duidelijk verband tussen erectieproblemen en astma, maar negatieve gevoelens over de ziekte kunnen wel erectieproblemen veroorzaken. Een deel van de mannen met COPD heeft wel meer moeite om een erectie te krijgen of te houden. Soms kan dit komen door zuurstofgebrek in het bloed of medicatiegebruik. Vaak spelen psychische factoren een rol, zoals angst voor een hoestaanval, relatieproblemen en een negatief zelfbeeld. Verder bestaat er een samenhang met vaatproblemen en roken. Lichamelijk fit zijn verkleint de kans op erectieproblemen. Bekijk het filmpje over erectieproblemen.

Orgasmeproblemen

Voor zover bekend komen bij astmapatiënten niet vaker orgasmeproblemen voor, maar de angst om te vrijen kan er soms wel voor zorgen dat klaarkomen lastiger is. Een derde van de mannen met COPD heeft last van voortijdige zaadlozing.

Tips om te genieten van seks

  • Zorg voor een goed klimaat in de slaapkamer.
  • Neem van tevoren een kort werkende luchtwegverwijderaar.
  • Ga alleen uitgerust vrijen, neem de tijd en houd het tempo van de bewegingen laag.
  • Overdag vrijen kan voor mensen met astma of COPD prettiger zijn.
  • Een goede conditie kan een groot verschil maken tijdens het vrijen.
  • Experimenteer met vrijen in posities, waarbij het gewicht op de borst wordt verminderd.
  • Zorg voor extra stimulatie van de penis
  • Prikkel de fantasie.
  • Praat erover met je partner

Download de brochure Astma of COPD en seksualiteit

Meer informatie