Jezelf ontdekken

Wie ben jij en waar ligt jouw voorkeur als het gaat om liefde en seks? Voel je je man, vrouw, allebei of geen van beide? Hoe gedraag jij je? Hoe ziet jouw lichaam er uit? En tot wie voel je je aangetrokken? Deze vragen kunnen lastig te beantwoorden zijn. Voor iedereen zal het antwoord ook net anders zijn. Mensen verschillen namelijk erg veel van elkaar als het gaat om gender en seksuele oriëntatie. Dat maakt iedereen uniek!

Gender gaat over kenmerken die door de meeste mensen worden gezien als mannelijk of vrouwelijk.

Genderidentiteit, genderexpressie en biologisch geslacht hebben allemaal met gender te maken. Maar het zijn drie verschillende dingen. Ieder mens heeft wel met alle drie te maken.

Seksuele oriëntatie gaat over aantrekking (romantisch/seksueel), gedrag (met wie je seks hebt) en zelfbenoeming (hoe je jezelf noemt). Ook hierin kunnen mensen sterk verschillen.

Hoe zit het bij jou?

Het kan een zoektocht zijn om er achter te komen wie jij bent en wat je wilt op het gebied van liefde en seks. En je gevoelens of wensen kunnen gedurende je leven veranderen. Vaak helpt het om met mensen te praten die ook met deze dingen hebben geworsteld. Door te experimenteren kan je er ook achter komen wat bij je past en wat je fijn vindt.

Lees meer over de verschillende kanten van gender en seksuele oriëntatie. Dit kan je helpen om er achter te komen hoe het bij jou zit.