Wat wil de ander?

Bij seks gaat het niet alleen om je eigen wensen en grenzen, maar natuurlijk ook om die van de ander. Dat geldt voor een vaste relatie, maar ook voor een one-night-stand. Hoe kom je achter de wensen van de ander en hoe weet je wat je partner juist niet wil?

Bij seks gaat het niet alleen om je eigen wensen en verlangens, maar natuurlijk ook om die van de ander. Dat geldt voor een vaste relatie, maar ook voor een one-night-stand. Hoe kom je achter de wensen van de ander? De meeste directe manier is om het aan je partner te vragen. Vraag bijvoorbeeld: "Waar heb jij zin in?". Dat kan gaan over iets in je relatie of iets in seks. Voor sommige partners is vragen te direct. Ze weten zelf niet goed wat ze willen, ze voelen zich voor het blok gezet of vinden het lastig om het zo direct te uiten. Een alternatief is dan om zelf iets voor te stellen "Het lijkt me leuk om …, heb jij daar ook zin in?" of "Zullen we samen ....".

Check wat de ander wil

Misschien weet je al wat de ander wil of denk je dat je het weet. Dan kan het geen kwaad om dit te checken. Daarmee kun je een hoop misverstanden voorkomen. Vraag bijvoorbeeld: "Klopt het dat je zin hebt om ...." of "De vorige keer vond je dit prettig, zal ik dat nu weer doen?". De lichaamstaal van je partner spreekt vaak ook boekdelen. Kijk goed hoe de ander reageert als jij iets doet of als jij een voorstel doet om iets te proberen. Deze signalen zijn echter niet altijd even duidelijk. Ben je er niet zeker van wat het signaal betekent, check dit dan bij de ander.

Lichamelijke signalen die vaak duiden op 'ja, ik wil':

  • De ander zoekt oogcontact met je en flirt met je.
  • De ander laat zien het fijn te vinden om je aan te raken, bijvoorbeeld enthousiast met zoenen, knuffelen en tegen je aan komen liggen.
  • De ander neemt initiatief om seks te hebben, probeert je te verleiden.
  • Tijdens het vrijen maak de ander geluid, ademt zwaar, wordt opgewonden: vrouwen worden vochtig, mannen krijgen een erectie.

Lichamelijke signalen die vaak duiden op 'nee, ik wil niet':

  • De ander zoent niet terug of reageert niet op andere aanrakingen.
  • De ander draait zijn/haar lichaam van je af, vermijdt contact met je.
  • Tijdens het vrijen wordt de ander niet opgewonden (maakt weinig geluid, heeft geen zware ademhaling, vrouwen worden niet vochtig, mannen hebben geen erectie).
  • Niet lichamelijk, maar wel een mogelijk signaal: de ander verzint steeds redenen om geen seks te hebben (bijvoorbeeld ik heb nog zoveel te doen, de kinderen komen zo thuis of mijn hoofd staat er niet naar).

Luister naar je partner

Misschien een open deur, maar luisteren is belangrijk. Soms staan we niet open voor wat de ander zegt of horen we wat we willen horen. Een 'nee' kun je interpreteren als een 'misschien straks wel' en een 'nu niet' wordt al snel een 'later dus wel'. Respecteer dat de ander andere grenzen heeft dan jij. Dat levert vaak voor jezelf ook meer op dan overhalen en doordrukken. Je vindt het zelf toch ook fijner als je partner jou de vrijheid geeft om je eigen tempo en voorkeuren te volgen? Jouw partner moet natuurlijk ook jouw grenzen respecteren.

Samen op ontdekkingstocht

Je kunt er ook al doende achter komen wat de ander wil. Samen op ontdekkingstocht dus, bijvoorbeeld met één van de volgende oefeningen.

Oefen met wensen van de ander