Aangeven wat je wilt

Uitleggen wat je fijn vindt kan met en zonder woorden. Als je ontevreden bent is het vaak moeilijk om dat aan te geven. Probeer het dan altijd positief te benaderen en kijk naar wat je wel zou willen.

Hoe leg je aan je partner uit wat jij fijn vindt in een seksuele relatie? Je kunt de ander vertellen wat je behoeftes, wensen of fantasieën zijn. Zo laat je partner weten wat je wilt. Het is natuurlijk wel belangrijk om daarna te controleren wat de ander ervan vindt. Je zegt dan "het lijkt me leuk om iets nieuws uit te proberen, heb jij daar ook zin in?" of: "zullen we samen ....". Dan kan je partner reageren en komt er een gesprek op gang.

Schrijf allebei je wensen of verlangens op losse briefjes. Ze kunnen over allerlei dingen gaan, bijvoorbeeld: "ik vind het fijn als je mijn haar streelt" of "ik vind het opwindend als je me uitdaagt",maar ook "ik geniet van ontbijt op bed". Doe de briefjes in twee schalen en haal om de beurt een briefje uit de schaal van je partner. Lees de wens of fantasie voor en laat de ander vertellen waarom hij/zij deze wens heeft. Je kunt hier ook een spelletje van maken door iedere dag een briefje uit de schaal van je partner te trekken en de wens te gaan uitvoeren. Staat er bijvoorbeeld 'ik vind het fijn als je me in mijn nek zoent', dan ga je dat doen.

​Zonder woorden laten merken wat je wilt

Niet alles wat je graag wilt hoef je te zeggen. Je kunt de ander ook zonder woorden duidelijk proberen te maken wat je wilt. Een paar voorbeelden:

  • Je kunt de hand van je partner tijdens het vrijen sturen naar de plek waar jij graag aangeraakt wilt worden: je hals, je buik of misschien wel je voeten.
  • Je kunt zelf initiatief nemen om te vrijen op een manier, waar jij op dat moment zin in hebt, bijvoorbeeld elkaar heel zachtjes of juist stevig aanraken.
  • Je kunt een toespeling maken, bijvoorbeeld: "Er zijn mensen die het leuk vinden om te kijken terwijl de ander zichzelf vingert of aftrekt. Hoe lijkt jou dat?"

Op deze manier je wensen duidelijk maken is niet altijd makkelijk. Misschien begrijpt je partner het niet of vat hij/zij het verkeerd op. Je zult dus zelf moeten ontdekken of dit voor jullie werkt.

Ontevredenheid positief formuleren

Als je ontevreden bent in je (seksuele) relatie, is het goed om hierover duidelijk en op een positieve manier te communiceren met je partner. Wat zit je precies dwars en hoe zou je het dan wél willen? Bespreek dit met je partner. Doe voorstellen en vertel ook wat je van je partner zou willen. Eerlijkheid is belangrijk, maar bedenk dat je je partner hiermee ook kunt kwetsen. Wees dus altijd voorzichtig!

Oefening