Veelgestelde vragen manieren van vrijen

Hoe groot is het risico op een soa als je eerst jezelf met de hand bevredigt en daarna de ander?

Dit risico is erg klein. Er bestaat alleen een kleine kans op besmetting als er sperma, bloed of vaginaal slijm overgebracht wordt naar de slijmvliezen van de ander. Slijmvlies zit in de vagina, anus, de binnenkant van de mond, de penis en de plasbuis. Als je geen sperma, bloed of vaginaal vocht aan je hand hebt is het risico op een soa dus verwaarloosbaar.

Ik masturbeer een paar keer per dag. Is dat schadelijk voor mijn gezondheid?

Vaak masturberen is niet schadelijk voor je gezondheid. Als je hard of erg vaak masturbeert kan dit wel zorgen voor irritatie of verkramping van je bekkenbodemspieren. Dit is niet per se slecht voor je lichaam, maar het kan wel vervelend aanvoelen. 

Om klachten na masturbatie te vermijden is het belangrijk om ontspannen te zijn. Neem de tijd, fantaseer en als er geen orgasme volgt, dan maar een keer niet. 

Er zijn zo veel soorten glijmiddel te koop. Welke kan ik het beste gebruiken?

Het is over het algemeen aan te raden om een glijmiddel op waterbasis te gebruiken (zeker als jullie condooms gebruiken), tenzij je partner vaak last heeft van schimmelinfecties. Dan kan je beter een glijmiddel op organische basis gebruiken (bijvoorbeeld online verkrijgbaar via bol.com). Een glijmiddel op siliconenbasis is ook goed mogelijk. Voordeel hiervan is dat dit niet zo snel opdroogt als glijmiddel op waterbasis, maar dit is dan weer niet aan te raden in combinatie met condooms. Het gebruik van massageolie is niet aan te raden bij geslachtsgemeenschap (kan wel bij aftrekken of anale seks), omdat dit voor irritatie of een brandend gevoel kan zorgen. Welk glijmiddel voor jullie het beste werkt en het fijnste voelt is ook een kwestie van proberen, want elke vagina/penis is weer anders en het ene merk kan voor jullie beter werken dan de andere.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van verschillende soorten glijmiddelen.

Wat is een cockring eigenlijk, en wat kun je er mee?

Een cockring (of penisring) is een ring van metaal, rubber, leer of siliconen die je om je penis kunt schuiven. Deze zorgt er voor dat de erectie langer behouden blijft doordat de bloedtoevoer beïnvloed wordt. Een cockring kan ook zorgen voor een heftiger orgasme bij de man, en extra stimulatie van de clitoris bij de vrouw.